خرید و فروش بیت کوین و ارزهای دیجیتال

خرید بیت کوین- فروش بیت کوین-

خرید و فروش بیت کوین و ارزهای دیجیتال

خرید بیت کوین- فروش بیت کوین-

وبلاگ اخصاصی خرید و فروش ارزهای دیجیتال

۱۵ مطلب در فروردين ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

تورم یکی از مهم‌ترین مفاهیم اقتصادی است که در این مقاله قصد داریم نحوه ایجاد و تاثیرات آن بر اقتصاد کشورها را به صورت کامل شرح دهیم.

 

تورم یعنی کاهش قدرت خرید یک ارز در گذر زمان. در یک بازه زمانی مشخص، بازتاب برآورد کمی نرخ این کاهش قدرت خرید، در میانگین افزایش قیمت یک سبد کالا و خدمات مشاهده می‌شود. این افزایش کلی قیمت‌ها که معمولا به صورت درصد نمایش داده می‌شود، در واقع به این معناست که در مقایسه با گذشته، با یک واحد از ارز، خرید کمتری می‌توان انجام داد. مفهوم تورم زدایی (Deflation) با تورم (Inflation) در تضاد است و به معنای افزایش قدرت خرید یک ارز و کاهش قیمت‌ها است.

چند نکته مهم در این رابطه وجود دارد. ابتدا به آن‌ها اشاره کرده و سپس به بررسی مفصل نکات خواهیم پرداخت.

  • تورم یعنی نرخ کاهش ارزش یک ارز که به افزایش کلی قیمت کالا و خدمات منجر می‌شود.
  • تورم ممکن است در 3 گروه دسته‌بندی شود: تورم ناشی از فشار تقاضا (Demand-Pull inflation)، تورم ناشی از فشار هزینه (Cost-Push inflation)، تورم ساختاری (Built-In inflation)
  • پرکاربردترین شاخص‌های مربوط به تورم عبارتند از: شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI) و شاخص قیمت عمده‌فروشی (WPI)
  • تورم با توجه به دیدگاه فرد و سرعت تغییرات، می‌تواند خوب یا بد باشد.
  • افزایش میزان تورم به نفع افرادی است که دارایی‌های ثابتی مثل ملک یا کالاهای ذخیره ارزش مانند طلا دارند.
  • تورم به ضرر افرادی خواهد بود که پول نقد نگهداری می‌کنند، چون از ارزش آن کم می‌کند.
  • در شرایط ایده‌آل، برای رشد اقتصادی به میزان مناسبی تورم نیاز داریم تا مردم به جای ذخیره کردن پول، به خرج کردن آن ترغیب شوند.

مفهوم تورم

سنجش میزان تغییر قیمت چند کالا در گذر زمان، کار آسانی است، اما نیازهای مردم به یکی دو کالا محدود نمی‌شود. افراد مختلف برای زندگی آسوده به گروه بزرگی از کالاهای متنوع، و هم‌چنین به تعداد زیادی از خدمات نیاز دارند. این نیازها کالاهایی مثل غلات، فلزات، سوخت، و خدماتی مانند برق، حمل و نقل، خدمات درمانی و سرگرمی را شامل می‌شوند. تورم میزان تاثیر کلی تغییرات قیمت یک گروه متنوع از کالا و خدمات را اندازه‌گیری و با ارائه یک عدد مشخص، ما را از میزان افزایش قیمت کالا و خدمات یک اقتصاد در یک بازه زمانی مشخص مطلع می‌کند.

با کاهش ارزش یک ارز، قیمت‌ها افزایش می‌یابند و با هر واحد از آن ارز، کالا و خدمات کمتری می‌توان خریداری کرد. این کاهش قدرت خرید، روی هزینه کلی زندگی مردم عادی تاثیر می‌گذارد و در نهایت به کاهش رشد اقتصادی منجر خواهد شد. در میان اقتصاددانان این نظر کلی وجود دارد که وقتی نرخ عرضه پول یک کشور از نرخ رشد اقتصاد آن بیشتر باشد، تورم رخ خواهد داد.

تاثیر تورم روی قیمت هر فنجان قهوه

برای مبارزه با تورم، در هر کشور نهادی مانند بانک مرکزی اقدامات لازم برای مدیریت عرضه پول و اعتبار را انجام می‌دهد تا نرخ تورم از حد مجاز عبور نکند و اقتصاد با مشکل مواجه نشود. در نظریه محبوب پول‌گرایی یا مانیتاریسم (monetarism) ارتباط بین تورم و عرضه پول یک اقتصاد شرح داده می‌شود. برای شرح این نظریه با یک مثال، می‌توانیم به زمانی که اسپانیایی‌ها بر امپراتوری‌های آزتک و اینکا غلبه کردند، اشاره کنیم. در آن زمان، مقادیر بالایی طلا و به خصوص نقره به اقتصاد اسپانیا و سایر کشورهای اروپایی تزریق شد. در نتیجه این افزایش ناگهانی در نرخ عرضه و حجم پول، ارزش ارز ملی کاهش پیدا کرد و در نتیجه قیمت‌ها به شدت افزایش یافتند.

میزان تورم بر اساس نوع کالاها و خدمات در نظر گرفته شده، از طریق روش‌های مختلفی اندازه‌گیری می‌شود. مفهوم متضاد آن تورم زدایی نام دارد و به معنای کاهش نرخ تورم به زیر صفر درصد و کاهش کلی در قیمت کالاها و خدمات است.

تورم چرا به وجود می‌آید؟

افزایش میزان عرضه پول، ریشه به وجود آمدن تورم محسوب می‌شود، و البته این افزایش ممکن است از طریق مکانیزم‌های اقتصادی مختلف رخ بدهد. حجم پول با چاپ بیشتر پول کاغذی، دادن پول بیشتر به مردم یا کاهش ارزش پول قانونی (Legal Tender) افزایش پیدا می‌کند. البته متداول‌ترین روش انجام این کار، ایجاد پول جدید به وسیله وام‌دهی به‌عنوان اعتبارات حساب ذخیره است که از طریق سیستم بانکداری خرید اوراق قرضه دولتی از بانک‌ها در بازار ثانویه صورت می‌گیرد.

در تمام موارد عرضه پول افزایش پیدا کرده و از قدرت خرید ارز ملی کاسته می‌شود. مکانیزم‌های افزایش میزان تورم عموما در ۳ گروه دسته‌بندی می‌شوند:

  • تورم ناشی از فشار تقاضا (Demand-Pull Inflation)
  • تورم ناشی از فشار هزینه (Cost-Push Inflation)
  • تورم ساختاری (Built-In Inflation)

تورم ناشی از فشار تقاضا

تورم ناشی از فشار تقاضا زمانی رخ می‌دهد که یک افزایش در میزان عرضه پول و اعتبار، تقاضا برای کالاها و خدمات را تا جایی افزایش دهد که از میزان تولید اقتصاد کشور بیشتر باشد.

انواع تورم

با افزایش میزان پولی که در اختیار مردم قرار می‌گیرد، رویکرد مثبت مصرف‌کنندگان، به خرج کردن بیشتر آن‌ها منجر خواهد شد و این افزایش تقاضا برای خرید، قیمت‌ها را بالا می‌برد. در این شرایط با تقاضای بالا و تولید ناکافی مواجه هستیم.

تورم ناشی از فشار هزینه

تورم ناشی از فشار هزینه یعنی افزایش قیمت‌ها به دلیل هزینه ورودی فرآیند تولید. زمانی که مقدار افزایش یافته حجم پول و اعتبار به یک کالا یا سایر بازارهای دارایی تزریق می‌شود، علی‌الخصوص زمانی که با یک شوک اقتصادی منفی به موجودی یک کالای اصلی همراه باشد، هزینه انواع کالاهای واسطه نیز افزایش پیدا می‌کند. این اتفاقات به افزایش میزان بهای تمام شده کالا یا خدمات منجر شده و روی افزایش قیمت مصرف‌کننده تاثیر خواهند گذاشت.

برای مثال، زمانی که افزایش عرضه پول شرایطی ایده‌آل برای سفته‌بازی در بازار نفت به وجود می‌آورد، ممکن است شاهد افزایش قیمت انواغ انرژی‌های کاربردی باشیم. این موضوع می‌تواند قیمت مصرف‌کننده کالا و خدمات مختلف را افزایش دهد و تاثیر آن در انواع روش‌های اندازه‌گیری تورم مشاهده خواهد شد.

تورم ساختاری

تورم ساختاری به فرضیه انتظارات تطبیقی (Adaptive Expectations) مربوط می‌شود. بر اساس این فرضیه، مردم انتظار دارند نرخ‌های تورم کنونی در آینده هم ادامه داشته باشد. با افزایش قیمت کالاها و خدمات، نیروی کار و افراد دیگر پیش بینی می‌کنند که این افزایش در آینده با نرخی مشابه ادامه پیدا خواهد کرد و به همین دلیل برای حفظ رفاه زندگی‌شان، درخواست دریافت دستمزد بیشتری می‌کنند. افزایش حقوق افراد باعث می‌شود قیمت کالاها و خدمات باز هم بیشتر شود. بدین ترتیب با یک مارپیچ قیمت – دستمزد (Wage-Price Spiral) مواجه هستیم که در آن یک عامل، دیگری را برای رشد تحریک می‌کند.

انواع شاخص‌های تورم

با توجه به کالاها و خدمات انتخاب شده، چندین نوع سبد کالا و خدمات به عنوان «شاخص قیمت» محاسبه و دنبال خواهند شد. دو شاخص پراستفاده در این حوزه، شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI) و شاخص قیمت عمده‌فروشی (WPI) نام دارند.

شاخص قیمت مصرف‌کننده

شاخص CPI، میانگین وزنی (Weighted Average) قیمت‌های سبد کالا و خدماتی که نیازهای اصلی مصرف‌کنندگان محسوب می‌شوند (مانند حمل و نقل، غذا، خدمات درمانی) را مورد بررسی قرار می‌دهد. شاخص قیمت مصرف‌کننده با در نظر گرفتن تغییرات قیمت هر مورد در سبد کالای از قبل تعیین شده و میانگین‌گیری از آن‌ها با توجه به وزن هر کالا نسبت به کل سبد، محاسبه می‌شود. قیمت‌های در نظر گرفته شده، همان قیمت‌هایی هستند که مصرف‌کننده برای خرید هر کدام از کالاها پرداخت می‌کند.

از اطلاعات به دست آمده از تغییرات در شاخص CPI، برای بررسی تغییرات به وجود آمده در هزینه زندگی مردم استفاده می‌شود. به همین دلیل است که CPI یکی از پراستفاده‌ترین آمارها برای شناسایی دوره‌های تورم و تورم‌ زدایی به شمار می‌آید. در ایالات متحده آمریکا، اداره آمار کار (Bureau of Labor Statistics) شاخص CPI این کشور را از سال 1913 تاکنون به صورت ماهانه ارائه کرده است.

شاخص قیمت عمده‌فروشی

شاخص WIP تغییرات قیمتی کالاها را قبل از رسیدن به مرحله خرده فروشی اندازه‌گیری و دنبال می‌کند. اگرچه آیتم‌های این شاخص در هر کشور ممکن است متفاوت باشند، اما اغلب، شامل مواردی در سطح تولیدکننده یا عمده فروشی است.

برای مثال، شاخص WIP ممکن است قیمت‌های پنبه خام، نخ پنبه، واردات موازی پنبه (بازار خاکستری) و لباس‌های پنبه‌ای را در نظر بگیرد. شاخص قیمت عمده‌فروشی توسط کشورها و شرکت‌های زیادی به کار گرفته می‌شود، ولی کشورهایی نظیر آمریکا از یک نوع شاخص مشابه دیگر به نام «شاخص قیمت تولیدکننده» (PPI) استفاده می‌کند.

شاخص قیمت تولیدکننده

شاخص PPI خانواده‌ای از شاخص‌ها است که میانگین تغییرات قیمت‌های فروش دریافت شده توسط تولیدکنندگان داخلی مواد و خدمات اولیه را در گذر زمان اندازه‌گیری می‌کند. برخلاف شاخص قیمت مصرف‌کننده که تغییرات قیمتی از نظر خریدار را در نظر می‌گیرد، در محاسبات شاخص قیمت تولیدکننده، تغییر قیمت از نظر فروشنده مد نظر قرار می‌گیرند.

شاخص قیمت مصرف شخصی

شاخص قیمت مصرف شخصی (PCE) مثل شاخص CPI میزان پولی که مصرف‌کنندگان در ازای دریافت کالا و خدمات پرداخت می‌کنند را بررسی و دنبال می‌کند. این شاخص توسط اداره تحلیل اقتصادی آمریکا (Bureau of Economic Analysis) ارائه شده و طیف گسترده‌تری از مخارج مصرف‌کننده، مثل هزینه‌های مربوط به مراقبت‌های بهداشتی، را در نظر می‌گیرد. شاخص PCE بر اساس چیزهایی که مصرف‌کنندگان هر ماه خریداری می‌کنند، سبد کالای مورد استفاده‌اش را بروزرسانی می‌کند. بنابر این داده‌های این شاخص به یک گروه ثابت از کالا و خدمات محدود نیست.

در پایان بد نیست بدانید که فدرال رزرو آمریکا برای تصمیم‌گیری در مورد سیاست‌های مالی، استفاده از این شاخص اندازه‌گیری میزان تورم را به سایر گزینه‌ها ترجیح می‌دهد.

با استفاده از انواع مختلف شاخص‌هایی که در بالا به آن‌ها اشاره کردیم، می‌توان به این نتیجه رسید که افزایش قیمت یک کالا (مثلا نفت) افت قیمت یک کالای دیگر (مثلا گندم) را تا حدی خنثی می‌کند. به طور کلی، هر شاخص، میانگین تغییرات قیمت وزنی برای یک سبد کالا و خدمات مشخص را نشان می‌دهد که ممکن است بر کل اقتصاد، یک بخش از آن یا روی یک گروه از کالاها تاثیر بگذارد.

فرمول اندازه‌گیری میزان تورم

از انواع شاخص‌های تورمی که در بالا نام بردیم، می‌توان برای محاسبه میزان تورم در فاصله دو ماه یا دو سال استفاده کرد. تعداد زیادی از محاسبه‌گرهای تورم در وب‌سایت‌ها و پورتال‌های مالی مختلف وجود دارند، ولی همیشه بهتر است روش اصلی محاسبه هر چیز را بدانیم تا علاوه بر نتایج دقیق‌تر، درک کاملی از محاسبات به دست آمده داشته باشیم.

درصد نرخ توم = (مقدار نهایی به دست آمده در CPI تقسیم بر مقدار اولیه CPI) ضربدر 100

فرض کنید می‌خواهیم میزان تغییر قدرت خرید 10 هزار دلار را در بازه زمانی سپتامبر 1975 تا سپتامبر 2018 محاسبه کنیم. برای این کار ابتدا باید اطلاعات شاخص CPI مربوط به این دو ماه را پیدا کنیم (این اطلاعات در وب‌سایت‌های مخلتف ارائه شده است). شاخص مذکور در سپتامبر 1975 که مقدار اولیه محسوب می‌شود، 54.6 بود و در سپتامبر 2018 به عنوان مقدار نهایی 252.439 است. حالا با استفاده از فرمول، درصد تورم در این بازه زمانی را محاسبه می‌کنیم:

درصد نرخ توم = (252.439/54.6)*100 = 462.34 درصد

حالا برای این که بدانیم 10 هزار دلار سپتامبر 1975 در سپتامبر 2018 چقدر ارزش دارد، کافی است 10 هزار را در درصد نرخ تورم ضرب کنیم:

تغییر در ارزش دلار = 4.6234*10,000 = 46,234.25 دلار

بنابراین 10 هزار دلار سپتامبر 1975، در سپتامبر 2018 ارزشی معادل 46,234.25 دلار دارد. بنابر این اگر در سپتامبر 1975 با 10 هزار دلار یک سبد کالا و خدمات خریداری می‌کردید، در سپتامبر 2018 باید برای همان سبد مبلغ 46,234.25 دلار پرداخت کنید.

مزایا و معایب تورم

با توجه به سرعت تغییرات و وضعیت اقتصادی هر شخص، تورم می‌تواند یک چیز خوب یا یک چیز بد باشد. برای مثال افرادی که دارایی‌هایشان با یک ارز قیمت گذاری می‌شود (مثلا ملک یا کالاهای ذخیره ارزش) شاید دوست داشته باشند میزان تورم افزایش پیدا کند تا دارایی‌هایشان با قیمت بالاتری فروخته شوند. در مقابل خریداران این دارایی‌ها ممکن است از افزایش تورم ناراضی باشند، چون مجبور به پرداخت پول بیشتری هستند. اوراق بهادار مبتنی بر تورم (Inflation-Indexed Bond) یکی دیگر از گزینه‌های محبوب برای سرمایه گذاران به منظور سودبری از تورم به شمار می‌روند.

علاوه بر این، تورم به ضرر افرادی خواهد بود که دارایی‌هایشان نماینده رقمی از یک ارز است (پول نقد، اوراق بهادار)، چون از ارزش واقعی این دارایی‌ها کم می‌کند. سرمایه گذارانی که قصد دارند پرتفوی خود را در مقابل اثرات تورم محافظت کنند، می‌توانند از دارایی‌های پوشش ریسک مثل طلا، مواد خام و تراست سرمایه‌گذاری در املاک (REIT) استفاده کنند.

تورم سفته بازی را از طریق کسب و کارها در پروژه‌های پرریسک و افراد در ارتباط با سهام شرکت‌ها ترویج می‌دهد، زیرا هر دو گروه انتظار بازدهی بهتر از تورم دارند. گفته می‌شود میزان مناسبی از تورم، مردم را به جای ذخیره کردن پول به خرج کردن آن ترغیب می‌کند، زیرا اگر قرار است قدرت خرید پول با گذر زمان کاهش پیدا کند، انگیزه بیشتری برای خرج کردن به وجود می‌آید. به این ترتیب ممکن است شاهد افزایش میزان خرج کردن و در نتیجه افزایش میزان فعالیت‌های اقتصادی یک کشور باشیم. یک رویکرد اقتصادی متعادل به عقیده برخی، نگه داشتن نرخ تورم در یک بازه مطلوب است.

اما نرخ‌های بالا و متغیر تورم، می‌توانند هزینه‌های هنگفتی به یک اقتصاد تحمیل کنند. کسب و کارها، نیروهای کار و مصرف‌کنندگان همگی باید در خرید، فروش و برنامه‌ریزی‌های مالی‌شان، تاثیرات افزایش قیمت‌های کلی را در نظر بگیرند. این یک عامل تردید دیگر به اقتصاد کشور معرفی می‌شود، چون ممکن است حدس افراد در مورد نرخ تورم آینده کشورشان اشتباه باشد. در ضمن زمان و منابعی که به جای مبانی اقتصاد، صرف تحقیق، محاسبه و تنظیم رویکرد اقتصادی در پاسخ به افزایش کلی قیمت‌ها می‌شود، هم یک هزینه کلی برای اقتصاد کشور در پی خواهد داشت.

حتی یک نرخ تورم اندک و باثبات که تغییرات آن به آسانی قابل پیش‌بینی است (همان تورم مطلوب از دید برخی که قبلا به آن اشاره کردیم) نیز ممکن است مشکلاتی برای اقتصاد ایجاد کند. هر زمان که پول و اعتبار جدید وارد چرخه اقتصادی می‌شود، همیشه به یک سری افراد و شرکت‌های خاص تعلق می‌گیرد. فرآیند تطبیق قیمت‌ها با حجم پول جدید با توجه خرج شدن این پول توسط همین افراد و شرکت‌ها انجام می‌شود و این پول از یک فرد به فرد دیگر، و از یک حساب به حساب دیگر منتقل خواهد شد.

با به گردش در آمدن این پول در اقتصاد کشور، ابتدا تعدادی از قیمت‌ها افزایش پیدا می‌کنند و در ادامه سایر قیمت‌ها هم به سرنوشتی مشابه دچار می‌شوند. این تغیرات پی‌در‌پی قدرت خرید و قیمت‌ها (که تحت عنوان اثر کانتیلون – Cantillon Effect هم شناخته می‌شود) بدین معناست که فرآیند تورم نه تنها با گذر زمان قیمت‌های کلی را افزایش می‌دهد، بلکه موجب آشفتگی در وضعیت قیمت‌های نسبی، دستمزدها و نرخ‌های بازده هم می‌شود. اقتصاددانان به طور کلی عقیده دارند، نابه‌سامانی قیمت‌های نسبی، اگر جزئی از تعادل اقتصادی (Economic Equilibrium) نباشد، به ضرر اقتصاد کشور خواهد بود. اقتصاددانان اتریشی این فرآیند را یکی از محرک‌های اصلی دوران رکود اقتصادی به شمار می‌آورند.

کنترل تورم

رگولاتور مالی هر کشور باید مسئولیت سنگین مهار تورم و نگه داشتن آن در سطح مطلوب را به دوش بگیرد. این کار از طریق تنظیم سیاست‌های مالی انجام می‌شود. منظور از سیاست مالی، اقدامات بانک مرکزی یا هر سازمان دیگر برای تعیین میزان و نرخ رشد حجم پول کشور است. در ایالات متحده آمریکا، سیاست‌های مالی شامل تعادل در نرخ بهره‌ بلند مدت، ثبات قیمت و حداکثرسازی اشتغال است و هر کدام از این اهداف به منظور داشتن یک محیط اقتصادی باثبات در نظر گرفته شده است. فدرال رزرو (Federal Reserve) آمریکا به صورت شفاف اهداف بلند مدت در رابطه با تورم کشور را اعلام می‌کند تا از این طریق، نرخ تورم کشور در بلند مدت پایدار باشد.

ثبات قیمت یا یا یک سطح نسبتا ثابت تورم، به کسب و کارها اجازه می‌دهد برای آینده برنامه‌ریزی کنند، چون از چیزی که در انتظارشان است خبر دارند. فدرال رزرو می‌گوید این موضوع موجب حداکثرسازی اشتغال (که به عوامل غیرمالی و متغیر وابسته است) می‌شود. این سازمان هدف مشخصی برای حداکثرسازی اشتغال در نظر نگرفته و می‌گوید این موضوع عمدتا به ارزیابی کارفرمایان بستگی دارد. لازم به ذکر است که منظور از حداکثرسازی اشتغال، صفر کردن نرخ بیکاری نیست، زیرا در هر بازه زمانی به دلیل این که مردم موقعیت شغلی‌شان را رها می‌کنند و به سراغ مشاغل دیگر می‌روند، نوسان وجود دارد.

رگولاتور مالی هر کشور در شرایط اقتصادی بحرانی، ممکن است اقدامات ویژه‌ای را در دستور کار قرار دهد. برای مثال، پس از بحران اقتصادی سال 2008، فدرال رزرو آمریکا نرخ بهره‌ها را نزدیک به صفر نگه داشت و یک برنامه خرید اوراق بهادار به نام «تسهیل کمی» (Quantitative Easing) را هم اجرا کرد. بعضی از منتقدان این برنامه مدعی هستند که «تسهیل کمی» می‌تواند باعث رشد ناگهانی تورم دلار آمریکا شود، اما واقعیت این است که تورم دلار در سال 2007 به اوج خود رسید و طی 8 سال بعدی کاهش ادامه‌داری داشت. برای این که چرا تسهیل کمی به ابرتورم منجر نشد، دلایل بسیار پیچیده‌ای ارائه شده است، اما یکی از ساده‌ترین پاسخ‌های ارائه شده به این سوال می‌تواند قضیه را برایمان روشن کند؛ رکود اقتصادی به خودی خود یک محیط تورم زدایی قوی ایجاد می‌کند و برنامه تسهیل کمی فقط به تاثیرات آن قوت بخشید.

سیاست‌گذاران آمریکایی با استفاده از روشی که در بالا شرح داده شد، سعی دارند نرخ تورم هر سال این کشور را در حوالی دو درصد نگه دارند. بانک مرکزی اروپا هم تصمیم گرفته برای مقابله با تورم زدایی در منطقه یورو، از یک برنامه تسهیل کمی جدی استفاده کند. این نگرانی که تورم زدایی ممکن است منطقه یورو را در بر بگیرد و موجب ایستایی تورمی (Stagflation) شود، باعث شده تا در بعضی کشورها شاهد پیدایش نرخ‌های بهره منفی باشیم. علاوه بر این، کشورهایی که نرخ رشد اقتصادی بالاتری دارند، ممکن است نرخ تورم بالاتری هم تجربه کنند. به عنوان نمونه نرخ تورم هدف در کشورهای هند و برزیل به ترتیب حوالی 4 و 4.25 درصد قرار دارد.

ابرتورم در مقایسه با رکود تورمی

ابرتورم زمانی رخ می‌دهد که نرخ تورم به سرعت افزایش یافته و ارزش ارز ملی کشور نیز به سرعت کاهش پیدا کند. بر اساس تعریف ارائه شده توسط اقتصاددانان، ابرتورم وقت به وجود می‌آید که هر ماه قیمت‌ها حداقل 50 درصد افزایش پیدا کنند. این پدیده اقتصادی نادر در زمان‌های ناآرامی و اغتشاش، جنگ و تغییر حکومت اتفاق می‌افتد و عملا ارز ملی را بی‌ارزش می‌کند.

رکود تورمی زمانی رخ می‌دهد که تورم بالا بماند، بدون این که اقتصاد کشور در حال رشد باشد. در این شرایط همچنین نرخ بیکاری نیز افزایش پیدا می‌کند. افزایش بیکاری معمولا با کاهش تقاضای مصرف‌کننده همراه است، چون در این شرایط مردم با احتیاط بیشتری پولشان را خرج می‌کنند. این کاهش در میزان تقاضا، قیمت‌ها را کاهش می‌دهد و باعث می‌شود قدرت خرید دوباره تنظیم شود.

اما هنگامی که رکود تورمی رخ می‌دهد، حتی اگر میزان خرید مصرف‌کنندگان هم کاهش پیدا کند، قیمت‌ها پایین نمی‌آیند و بدین ترتیب قیمت یک کالا به صورت مداوم افزایش پیدا می‌کند. آمریکا از اواسط تا اواخر دهه 1970 با این پدیده مواجه شد؛ در آن زمان، افزایش قیمت نفت که در اثر تحریم اوپک ایجاد شده بود، موجب بالا رفتن میزان تورم شد. در ضمن رکورد اقتصادی آن دوران تولید ناخالص داخلی را کاهش داد و نرخ بیکاری هم بالا رفت.

پوشش ریسک تورم

سهام عموما به عنوان بهترین برای پوشش ریسک تورم به شمار می‌روند، زیرا افزایش قیمت آن‌ها، تأثیرات تورم را شامل می‌شود. از آن جایی که اضافه کردن به حجم پول (به شکل تزریق اعتبار بانکی از طریق سیستم مالی) تقریبا در تمام اقتصادهای مدرن جهان انجام می‌شود، بیشتر تاثیرات آنی روی آن دسته از دارایی‌های مالی خواهد بود که با ارز قیمت‌گذاری شده‌اند.

علاوه بر این، ابزارهای مالی ویژه‌ای هم وجود دارند که افراد می‌توانند از آن‌ها برای مقابله با تورم استفاده کنند. از میان این ابزار می‌توان به اوراق قرضه دولتی مصون از تورم (TIPS) اشاره کرد. شاخص این اوراق قرضه کم ریسک به میزان تورم وابسته است و میزان دارایی سرمایه‌گذاری شده در آن‌ها همراه با درصد تورم افزایش پیدا می‌کند. در ضمن برای اوراق TIPS صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک (Mutual Funds) و صندوق‌های قابل معامله (ETF) هم ایجاد شده است.

علاوه بر سهام، از طلا هم به عنوان یک راه حل مناسب برای پوشش ریسک تورم یاد می‌شود. البته در طول تاریخ این موضوع همیشه صحت نداشته است.

رمز ارزها ؛ بهترین پوشش ریسک تورم در آینده نزدیک

افراد زیادی در حال مهاجرت از طلا و بورس به سمت رمز ارزها، مخصوصا بیت کوین هستند تا از کاهش ارزش پول خود در گذر زمان جلوگیری کنند. خرید ارز دیجیتال به عقیده آن‌ها اکنون بهترین راهکار برای مقابله با تاثیرات منفی ناشی از تورم است. با در نظر گرفتن آینده موفق رمز ارزها و پیش‌بینی قیمت‌های بسیار بالاتر برای بیت کوین و دیگر رمز ارزها، این تصمیم منطقی است.

نمونه‌‌ای از تورم شدید در طول تاریخ

از آن جایی که تمام ارزهای جهان از نوع ارز فیات هستند، میزان عرضه پول هر کشور ممکن است به دلایل سیاسی افزایش پیدا کند که طبیعتا به افزایش قیمت‌ها منجر خواهد شد. معروف‌ترین مثالی که از ابرتورم وجود دارد، در اوایل دهه 1920 در جمهوری وایمار رخ داد. کشورهای پیروز در جنگ جهانی اول از آلمان درخواست جبران خسارت کردند، و امکان پرداخت این غرامت با پول کاغذی آلمان وجود نداشت، چون به علت مقروض بودن دولت آلمان، در مورد ارزش این پول تردیدهایی وجود داشت. در این شرایط کشور آلمان تصمیم گرفت پول کاغذی بیشتری چاپ کند، با آن ارز خارجی بخرد و بدهی‌هایش را پرداخت کند.

این سیاست به از بین رفتن ارزش مارک آلمان و ابرتورم منجر شد. زمانی که مصرف‌کنندگان آلمانی متوجه شدند هر چقدر بیشتر پولشان را نگه دارند، ارزش آن کمتر خواهد شد، تصمیم گرفتند آن را با حداکثر سرعت خرج کنند. بدین ترتیب پول زیادی وارد چرخه اقتصادی شد و ارزش هر واحد از آن تا جایی افت کرد که مردم تصمیم گرفتند از آن به عنوان کاغذ دیواری استفاده کنند. بد نیست بدانید که شرایط مشابه این بحران اقتصادی، در کشورهای پرو (سال 1990) و زیمباوه (2007 تا 2008) رخ داد.

سوالات متداول درباره تورم

چه چیزی باعث ایجاد تورم می‌شود؟

سه مسبب اصلی ایجاد تورم عبارتند از: تورم ناشی از فشار تقاضا، تورم ناشی از فشار هزینه و تورم ساختاری. در تورم ناشی از فشار تقاضا، کالا یا خدمات کافی برای تامین موجودی مورد نیاز تولید نمی‌شود و به همین دلیل قیمت‌ها افزایش پیدا می‌کنند. در تورم ناشی از فشار هزینه، قیمت تولید کالا و خدمات بالا می‌رود و کسب و کارها نیز مجبور می‌شوند قیمت محصولاتشان را افزایش دهند. تورم ساختاری (که به عنوان مارپیچ قیمت – دستمزد هم شناخته می‌شود) زمانی اتفاق می‌افتد که نیروی کار تقاضای دستمزد بیشتری می‌کند تا از پس هزینه در حال افزایش زندگی برآید. این موضوع باعث می‌شود کسب و کارها هم قیمت محصولاتشان را افزایش دهند تا افزایش حقوق کارکنان آن‌ها جبران شود. بنابراین با چرخه بی‌پایانی رو به رو هستیم که در آن دستمزد و قیمت‌ها پی‌در‌پی افزایش پیدا می‌کنند.

تورم خوب است یا بد؟

به طور کلی تورم خیلی زیاد یا خیلی کم به ضرر اقتصاد است. اقتصاددانان زیادی حامی یک رویکرد میانه‌ و داشتن تورم کم تا متوسط (حدود 2درصد در هر سال) هستند. تورم خیلی زیاد قدرت خرید را کاهش می‌دهد و به ضرر پس اندازکنندگان خواهد بود. البته این موضوع می‌تواند به نفع کسانی باشد که وام گرفته‌اند، چون با گذشت زمان ارزش بدهی‌هایشان به نسبت میزان تورم کاهش پیدا می‌کند.

تورم چه تاثیراتی روی اقتصاد می‌گذارد؟

تورم از چند روش مختلف روی اقتصاد تاثیر می‌گذارد. برای مثال، اگر تورم باعث شود ارزش ارز یک کشور کاهش پیدا کند، کالاهای صادرکنندگان در کشورهای خارجی مقرون به صرفه‌تر قیمت گذاری می‌شوند، اما در مقابل کالاهای خارجی واردکنندگان هم گران‌تر خواهند شد. افزایش میزان تورم مردم را به خرج کردن ترغیب می‌کند، زیرا مصرف کننده تمایل پیدا می‌کند تا قبل از گرانی بیشتر کالاها، پول نقدش را هر چه سریع‌تر خرج کند. پس‌اندازکننده هم ممکن است به علت کاهش ارزش دارایی‌هایش، در آینده توانایی خرید و سرمایه گذاری محدودتری داشته باشد.

منابع:

مطالب مرتبط

  • raheem shiri
  • ۰
  • ۰

نحوه ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز دی اپ در اتریوم را آموزش می‌دهیم. در انتها مسیر تبدیل به برنامه نویس فول استک اتریوم برایتان هموار می‌شود.

 

در یکی از مطالب پیشین به طور مفصل به بررسی مفهوم اپلیکیشن غیر متمرکز و مزایای آن در مقایسه با نرم افزارهای عادی پرداختیم. در این مطلب قصد داریم ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز را آموزش بدهیم. این مطلب با هدف تبدیل شما به یک برنامه نویس فول استک اتریوم نوشته شده است، به طوری که کمک می‌کند صفر تا صد ایجاد یک دی اپ را به تنهایی و بدون کمک دیگران پیش ببرید. در این آموزش، از تکنولوژی‌های زیر استفاده می‌کنیم:

  • ری‌اکت (React): فریم ورک کلاینت
  • هارد هت (Hardhat): محیط توسعه اتریوم
  • اترز جی‌اس (Ethers.js): کتابخانه کلاینت وب اتریوم
  • گراف (The Graph): لایه API

با کمی جستجو در وب متوجه خواهید شد برای هر یک از فناوری‌های نام برده در بالا، محتوای آموزشی رسمی و تولیدی زیادی وجود دارند. مشکل اینجاست که کمتر آموزشی درباره چگونگی ارتباط پیدا کردن آن‌ها با یکدیگر و نحوه کنار هم قرار گرفتنشان به منظور ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز در اتریوم یافت می‌شود.

کد پروژه پیاده‌سازی شده در این مطلب در وب سایت github و ویدیوی آموزشی آن در وب سایت youtube قابل مشاهده است.

در انتهای این آموزش برنامه نویسی فول استک اتریوم با چند موضوع مهم آشنا خواهید شد. در نظر داشته باشید زبان برنامه نویسی مورد استفاده Solidity است.

  • چطور قراردادهای هوشمند اتریوم را در محیط لوکال، تست و شبکه اصلی ایجاد و مستقر کنید.
  • چطور بین شبکه‌ها / محیط‌های لوکال، تست و تولید جابه‌جا شوید.
  • چطور با استفاده از محیط‌های مختلف فرانت‌اند نظیر ری‌اکت و انگولار به قراردادهای هوشمند متصل شوید و با آن‌ها تعامل برقرار کنید.

قبل از شروع آموزش، بهتر است به دید خوبی نسبت به دی اپ و مخصوصا قرارداد هوشمند دست پیدا کنیم. منظور از این اصطلاحات چیست؟ یک اپلیکیشن غیر متمرکز چه تفاوتی با یک اپلیکیشن عادی و یک قرارداد هوشمند چه تفاوتی با یک قطعه کد برنامه ‌نویسی معمولی دارد؟

دی اپ و قرارداد هوشمند چیست و چه ارتباطی بینشان وجود دارد؟

نکته جلب توجه‌کننده در نام این نوع نرم افزار، «غیر متمرکز» است. ابتدا باید درک کرد چه چیزی یک اپلیکیشن را غیر متمرکز (Decentralized) می‌کند. درک این موضوع برای ساخت یک دی اپ از اهمیت بالایی برخوردار است.

یک شبکه، سیستم یا اپلیکیشن غیر متمرکز متعلق به یک فرد یا نهاد خاص نیست و یک موجودیت متمرکز و خاص روی آن کنترل ندارد. وقتی یک اپلیکیشن یا سیستم پولی غیر متمرکز شد، دیگر هیچ بانک مرکزی، دولت و در کل نهاد و مرجع مشخصی و متمرکزی روی آن کنترل ندارد. در عوض، جامعه تشکیل‌دهنده آن مسئول اتخاذ استراتژی‌ها و تصمیمات است.

اپلکیشن های متن باز بر بستر بلاک چین، دی اپ نام گرفته‌اند. آن‌ها در مقایسه با اپلیکیشن‌های (متمرکز) عادی و متداول چند ویژگی مهم و متمایزکننده دارند:

  • قابلیت اطمینان بالا: در یک نتورک توزیع شده و غیر متمرکز نقطه تکی شکست (Single Point Of Failure) وجود ندارد؛ در اینجا یک سرور متمرکز و مرکزی عهده‌دار وظیفه ذخیره‌سازی و بازیابی دیتا نیست. این در حالی است که به خاطر مدل معماری یک اپلیکیشن معمولی (متمرکز)، اگر در کار سرور مرکزی اخلال رخ بدهد، امکان سرویس‌دهی به کاربران سلب می‌شود، اما با توجه به ماهیت توزیع شده دی‌ اپ‌ها، حذف تعدادی گره، که هر یک به عنوان یک سرور مجزا ایفای نقش می‌کنند، باعث قطع سرویس‌دهی نخواهد شد.
  • جلوگیری از سانسور: هیچ موجودیت منحصربه‌فرد و متمرکزی مسئول کنترل شبکه یک دی اپ نیست، به همین دلیل دولت‌ها یا نهادهای نظارتی نمی‌توانند افراد، تیم‌ها و شرکت‌ها را برای سانسور بخش یا کل محتوای اپلیکیشن آن‌ها تحت فشار قرار بدهند. حتی خود توسعه‌دهنده نیز نمی‌تواند به دلخواه و از روی سلیقه چنین کاری انجام بدهد. اپلیکیشن های غیر متمرکز متکی و مبتنی بر یک آدرس آی‌پی نیستند، به همین دلیل سانسور کردنشان امکان‌پذیر نیست.
  • افزایش اعتماد به سیستم: به خاطر عدم تعلق دی اپ به یک موجودیت مرکزی و مشخص، اعتماد کاربران به سیستم افزایش پیدا می‌کند، چرا که می‌دانند دیتای متعلق به آن‌ها در اختیار یک مرجع نیست تا بلکه بتواند از آن به نفع خود سواستفاده کند. نکته مهم دیگر، دشوار بودن هک شبکه‌های توزیع شده است که مجددا به بالا رفتن اعتماد کاربران کمک می‌کند. مثالی واضح درباره از بین رفتن اعتماد کاربران به سیستم‌های متمرکز، ماجرای هک گستره فیس بوک یا فروش اطلاعات کاربران به شرکت‌های تبلیغاتی توسط آن است.

اسمارت کانترکت چیست؟

در دنیای بلاک چین، قرارداد هوشمند یک اپلیکیشن یا برنامه اجرا شده روی یک بلاک چین به شمار می‌رود. نسبت به یکدیگر انجام بدهند. قصد فروش یک خانه را در نظر بگیرید. اغلب افراد از ترس، نگرانی و زمان‌بر بودن امور اداری و کاغذبازی‌های متداول، این کار را به یک واسطه (بنگاه املاک در این مثال) می‌سپارند. اصلی‌ترین علت این کار، عدم اعتماد فروشنده و خریدار نسبت به یکدیگر است، به همین دلیل واسط تا زمان بسته شدن قرارداد بر آن نظارت می‌کند. فروشنده و خریدار مبلغ قابل توجهی به واسطه پرداخت می‌کنند.

به لطف یک قرارداد هوشمند می‌توان بدون وجود یک واسط، به ویژگی‌های حضورش در معاملات دست یافت. با یک دی اپ یا همان اپلیکیشن غیر متمرکز این روند به شکلی ساده‌تر، مطمئن‌تر و ارزان‌تر انجام می‌شود. اسمارت کانترکت به چند طرف یک معامله اجازه می‌دهد بدون داشتن شناخت نسبت به یکدیگر، اعمالی را نسبت به هم انجام بدهند. وقتی شروط مشخص شده داخل قرارداد هوشمند یک اپلیکیشن غیر متمرکز برآورده شد، اعمالی به طور خودکار انجام می‌شوند.

ارتباط بین اپلیکیشن غیر متمرکز و قرارداد هوشمند

دی اپ‌ها به واسطه قراردادهای هوشمند به یک بلاک چین متصل می‌شوند. به عبارت ساده‌تر، دی اپ‌ها پلتفرم‌های بلاک چینی هستند. حال اسمارت کانترکت‌ها به آن‌ها اجازه می‌دهند به بلاک چین دسترسی پیدا کنند. دی اپ‌ها بر اساس تعریفی دیگر، یک رابط کاربری برای دسترسی و کار با قراردادهای هوشمند و همچنین بلاک چین‌ها به شمار می‌روند.

ابزار ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز اتریوم

ابتدا درباره مواد مورد نیاز برای ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز در اتریوم صحبت می‌کنیم. توصیه می‌کنیم برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس فول استک اتریوم سوادتان درباره تک تک این تکنولوژی‌ها و ابزارها را افزایش بدهید.

محیط توسعه اتریوم

حین ساخت قراردادهای هوشمند، نیازمند مستقر کردن آن، اجرای تست‌ها و دی‌باگ کردن کد زبان Solidity بدون درگیری با محیط‌های زنده (سوار کردن و اجرای کد روی شبکه اصلی اتریوم) هستید. همچنین به ابزاری نیاز دارید تا کد Solidity شما را به کدی قابل اجرا روی یک اپلیکیشن طرف کلاینت (کلاینت ساید) تبدیل کند. در آموزش ما این اپلیکیشن ری‌اکت (React) است.

هاردهت نام یک فریم ورک و محیط توسعه اپلیکیشن غیر متمرکز اتریوم است. این برنامه مختص برنامه نویسی فول استک ایجاد شده است. البته این تنها گزینه نیست. به عنوان دو جایگزین دیگر برای آن باید به Ganache و Truffle اشاره کنیم. در این مطلب ما از Hardhat استفاده می‌کنیم.

کتابخانه کلاینت وب اتریوم

در اپلیکیشن ری‌اکت، نیازمند راهی برای برقراری تعامل با قراردادهای هوشمند مستقر شده هستیم. ما باید بتوانیم علاوه بر خواندن دیتا، تراکنش‌های جدید ارسال کنیم. ethers.js یک کتابخانه فشرده اما کامل برای برقراری تعامل با بلاک چین اتریوم و اکوسیستم آن از اپلیکیشن‌های کلاینت ساید نظیر ری‌اکت و انگولار است. با وجود موارد مشابه، در این آموزش ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز از این کتابخانه استفاده می‌کنیم. به عنوان یک گزینه جایگزین باید به web3.js اشاره کرد.

متامسک (MetaMask)

کیف پول متامسک به مدیریت حساب و اتصال کاربر کنونی به بلاک چین کمک می‌کند. متامسک به کاربران اجازه می‌دهد کلیدها و حساب‌های خود را با وجود جدا کردن آن‌ها از محتوای سایت به روش‌های مختلف مدیریت کنند.

وقتی کاربر کیف پول متامسک را متصل کرد، به عنوان یک برنامه نویس فول استک اتریوم قادر به تعامل با API اتریوم window.ethereum خواهد بود که کاربران مرورگرهای منطبق با وب 3 را شناسایی می‌کند. هر زمان درخواست یک امضای تراکنش می‌کنید، MetaMask به قابل درک‌ترین راه ممکن فرد را مطلع می‌کند.

ری‌اکت (React)

ری‌اکت یکی از پرطرفدارترین و پراستفاده‌ترین فریم ورک‌های جاوااسکریپت است و به منظور ایجاد اپلیکیشن‌های وب، رابط‌های کاربری و اجزای UI کاربرد دارد. این تکنولوژی قدرتمند به دست فیس بوک خلق شده است، اما علاوه بر این شرکت، افراد و گروه‌های توسعه‌دهنده متعددی به نگهداری آن کمک می‌کنند. با وجود گزینه‌های متعدد، انتخاب ما برای این ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز در اتریوم همین تکنولوژی است.

ری‌اکت و اکوسیستم متافریم ورک‌های آن نظیر Next.js ،Gatsby ،Redwood ،Blitz.js و دیگر موارد، انواع اهداف استقرار مثل SPAهای سنتی، سایت‌سازهای استاتیک، رندرینگ سمت سرور و ترکیبی از هر سه مورد را امکان‌پذیر می‌کنند. در سمت برنامه نویسی فرانت اند، ری‌اکت با فاصله از رقبا سلطه‌دار است و انتظار نداریم حداقل تا آینده نزدیک، رقیبی قدرتمند آن را کنار بزند.

گراف (The Graph)

در بیشتر اپلیکیشن‌های ساخته شده بر بستر یک بلاک چین مثل اتریوم، خواندن مستقیم داده از زنجیره (پایگاه داده) دشوار و زمان‌بر است. به همین دلیل توسعه‌دهندگان و شرکت‌ها اقدام به ساخت سرور ایندکسینگ متمرکز خود کرده و درخواست‌های API را از این سرورها دریافت می‌کنند. نکته اینجاست که با وجود سرراست به نظر رسیدن راهکار، ایجاد یک سرور این چنینی به منابع سخت افزاری و مهندسی زیادی نیازمند است. از طرفی با دنبال کردن این راهکار، خواص امنیتی ویژگی عدم تمرکز زیر پا گذاشته می‌شوند.

بهترین روش برآورده کردن این نیاز حین ساخت یک اپلیکیشن غیر متمرکز استفاده از The Graph است. این یک پروتکل ایندکسینگ برای دریافت داده از بلاک چین است. به لطف آن با وجود فراهم شدن امکان دریافت سریع کوئری‌های مورد نیاز از بلاک چین، قادر به ساخت یک دی اپ تماما غیر متمرکز خواهیم بود. تکنولوژی گراف یک لایه کوئری GraphQL برای مصرف توسط اپلیکیشن غیر متمرکز ما فراهم می‌کند.

اگرچه یادگیری نحوه کار با The Graph برای یک برنامه نویس فول استک اتریوم واقعا ضروری است، اما در این مطلب به خاطر مفصل بودن این موضوع، از مرحله ساخت یک ساب گراف برای دی اپ خود عبور می‌کنیم. به این منظور به زودی یک آموزش کامل ایجاد خواهیم کرد.

اهداف پروژه برنامه نویسی دی اپ اتریوم

در این مطلب قصد داریم چند قرارداد هوشمند ساده ایجاد، مستقر و متصل کنیم. یک اسمارت کانترکت به منظور ایجاد و به‌روزرسانی یک پیام در بلاک چین اتریوم می‌سازیم. در قدم بعد، یک قرارداد هوشمند برای مینت کردن توکن‌ها خواهیم ساخت، به طوری که مالک آن قادر به ارسال توکن برای دیگران و خواندن موجودی توکن‌ها باشد. مالک جدید توکن‌ها نیز می‌تواند اقدام به ارسال آن‌ها برای دیگران کند.

این پروژه شامل ساخت یک رابط کاربری با ری‌اکت است. این رابط به کاربر اجازه می‌دهد پیام خوشامدگویی را از قرارداد مستقر شده در بلاک چین بخواند و آن را به‌روزرسانی کند. از طریق این رابط، کاربر همچنین قادر خواهد بود با دومین اسمارت کانترکت نیز کار کند. در اینجا امکان ارسال توکن‌های تازه مینت شده از آدرس‌های آن‌ها به آدرس‌های دیگر میسر است. وقتی یک کاربر توکن‌ها را دریافت کرد، قادر است آن‌ها را برای سایر افراد ارسال کند. یکی دیگر از امکانات رابط کاربری ما حین ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز اتریوم خواندن موجودی توکن‌ها از قرارداد هوشمند مستقر شده روی بلاک چین است.

برای شروع کار، دو پیش نیاز را حتما برآورده کنید؛ از نصب Node.js روی سیستم کامپیوتری دسکتاپ یا لپ تاپ خود اطمینان پیدا کنید. افزونه مرورگر کیف پول متامسک را نیز روی مرورگر وب نصب کنید.

آموزش ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز (دی اپ) اتریوم

ابتدا یک اپلیکیشن ری‌اکت جدید ایجاد کنید:

npx create-react-app react-dapp

سپس دایرکتوری را تغییر داده و با استفاده از NPM یا Yarn اقدام به نصب ethers.js و hardhat کنید:

npm install ethers hardhat @nomiclabs/hardhat-waffle ethereum-waffle chai @nomiclabs/hardhat-ethers

نصب و کانفیگ یک محیط توسعه اتریوم

قدم بعدی راه‌اندازی یک محیط توسعه اتریوم با استفاده از هاردهت است. به این منظور کد زیر را اجرا کنید:

npx hardhat

در ادامه شاهد ایجاد موارد زیر در روت دایرکتوری خود خواهید بود:

  • hardhat.config.js: شامل کل تنظیمات هاردهت (کانفیگ، پلاگین‌ها و تسک‌های سفارشی) است.
  • scripts: این فولدر شامل یک اسکریپت به نام sample-script.js است که قرارداد هوشمند شما را بعد از اجرا مستقر خواهد کرد.
  • test: این فولدر شامل یک اسکریپت تست نمونه است.
  • contracts: این فولدر شامل یک اسمارت کانترکت اتریوم نمونه است.

به خاطر وجود یک مشکل در کانفیگ متامسک، می‌بایست آیدی زنجیره را در کانفیگ هاردهت خود به‌روزرسانی و تبدیل به 1337 کنیم. همچنین پیش از ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز می‌بایست موقعیت مصنوعات تولید شده برای قراردادهای کامپایل شده خود را آپدیت و به دایرکتوری src اپلیکیشن ری‌اکت تغییر بدهیم. به این منظور، فایل hardhat.config.js را باز کرده و module.exports را به شکل زیر تغییر بدهید:

ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز

ایجاد قرارداد هوشمند

در فولدر contracts یک اسمارت کانترکت نمونه با نام Greeter.sol وجود دارد. ابتدا بد نیست نگاهی به محتوای آن بیندازیم.

قرارداد هوشمند اتریوم

این یک قرارداد هوشمند بسیار ساده است. بعد از استقرار، یک متغیر greeting تعیین و یک تابع greet ارائه می‌کند. در صورت فراخوانی این تابع، پیغام خوشامدگویی نمایش داده خواهد شد.

یک تابع دیگر در اینجا setGreeting است. از طریق فانکشن نام برده قادر به آپدیت پیغام خوشامدگویی خواهید بود. به عبارتی با استفاده از آن می‌توان محتوای متغییر را عوض کرد و پیغامی متفاوت نمایش داد. بعد از استقرار کد روی بلاک چین اتریوم در ادامه ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز ما کاربر قادر به تعامل با این توابع است.

اجازه بدهید یک تغییر کوچک در این اسمارت کانترکت ایجاد کنیم. از‌ آن جایی که در فایل hardhat.config.js ورژن Solidity کامپایلر خود را 0.8.3 تعیین کردیم، باید از استفاده قرارداد از ورژنی مشابه اطمینان پیدا کنیم. به این منظور اولین خط کد را به صورت زیر تغییر بدهید:

pragma solidity ^0.8.3;

نوشتن و خواندن از بلاک چین اتریوم

دو راه برای تعامل با یک قرارداد هوشمند، خواندن یا نوشتن / تراکنش‌ها، وجود دارد. در قرارداد ما، greet را می‌توان معادل خواندن و setGreeting را معادل نوشتن دانست. حین نوشتن یا ایجاد یک تراکنش، می‌بایست هزینه نوشته شدن آن در بلاک چین را بپردازید. به این منظور نیازمند پرداخت گس اتریوم هستید. این، کارمزد یا هزینه انجام موفق یک تراکنش یا اجرای یک اسمارت کانترکت در بلاک چین اتریوم است.

گس اتریوم واحدی است که میزان تلاش محاسباتی مورد نیاز برای اجرای عملیات‌های خاص را اندازه‌گیری می‌کند. انجام هر عملیات در این پلتفرم نظیر پردازش و تایید یک تراکنش، اجرای یک قرارداد هوشمند یا اجرای یک عرضه اولیه سکه (ICO)، به مقداری Gas نیاز دارد. Gas به زبان ساده، برای محاسبه مقدار کارمزد مورد نیاز برای پرداخت به پلتفرم اتریوم به منظور اجرای یک عملیات پرداخت می‌شود. انجام هر کاری هزینه خاص خود را دارد و این هزینه با گس در اتریوم محاسبه می‌شود.

تا زمانی که درخواست شما فقط خواندن دیتا از بلاک چین و نه اعمال تغییر و آپدیت کردن یک محتوا در آن باشد، مجبور به انجام یک تراکنش نیستید. پس این کار شامل هزینه نیز نخواهد شد. تابع فراخوانی شده توسط شما، فقط توسط نودی که به آن اتصال دارید اجرا می‌شود، به همین دلیل خواندن داده حین ساخت یک اپلیکیشن غیر متمرکز اتریوم و بعد از راه‌اندازی آن، نیازمند پرداخت گس نیست.

از اپلیکیشن ری‌اکت خود، نحوه تعامل با قرارداد هوشمند، استفاده ترکیبی از کتابخانه ethers.js، آدرس قرارداد و ABI ایجاد شده از قرارداد توسط هاردهت است. اما منظور از ABI در اینجا چیست؟ ABI مخفف Application Binary Interface به معنی رابط باینری برنامه است. می‌توان آن را رابط بین اپلیکیشن کلاینت ساید شما و بلاک چین اتریوم در نظر گرفت، جایی که قرارداد هوشمند مورد نظر شما به منظور تعامل با آن، استقرار پیدا می‌کند.

ABIها معمولا از اسمارت کانترکت‌های Solidity توسط یک فریم ورک توسعه نظیر هاردهت کامپایل می‌شوند. برای یک قرارداد هوشمند، ABIها را می‌توانید از وب سایت etherscan.io پیدا کنید.

کامپایل کردن ABI

اکنون که مراحل اولیه کار با اسمارت کانترکت حین آموزش ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز را رد و منظور از ABI را درک کرده‌ایم، یک ABI برای پروژه خود کامپایل می‌کنیم. به این منظور، وارد کامند لاین شده و کامند زیر را اجرا کنید:

npx hardhat compile

اکنون یک فولدر جدید در دایرکتوری src به نام artifacts مشاهده می‌کنید. داخل آن فولدر دیگری به نام contracts وجود دارد که شامل فایل Greeter.json است. این فایل شامل ABI است. در صورت نیاز، می‌توان آن را از فایل جاوااسکریپت خود ایمپورت کرد:

import Greeter from './artifacts/contracts/Greeter.sol/Greeter.json'

سپس به شکل زیر به ABI ارجاع می‌دهیم:

console.log("Greeter ABI: ", Greeter.abi)

استقرار و استفاده از یک شبکه / بلاک چین لوکال

قدم بعدی مستقر کردن قرارداد هوشمند روی یک بلاک چین لوکال به منظور تست قبل از استقرار در شبکه اصلی اتریوم است. به منظور استقرار روی شبکه محلی (لوکال)، ابتدا باید یک نود لوکال تست اجرا کنید. برای این کار کامند لاین را باز کرده و کامند زیر را اجرا کنید:

npx hardhat node

بعد از این کار، فهرستی از آدرس‌ها و کلیدهای خصوصی مشاهده خواهید کرد.

نود لوکال تست اتریوم

در اینجا شاهد بیست اکانت و آدرس تست هستیم که برای ما به منظور استقرار و تست قراردادهای هوشمند ایجاد شده‌اند. همچنین هر حساب با 10 هزار اتر جعلی شارژ شده است. در ادامه نحوه ایمپورت کردن حساب تست در کیف پول متامسک به منظور استفاده از آن را آموزش می‌دهیم.

قدم بعدی استقرار اسمارت کانترکت در شبکه تست است. ابتدا اسم فایل sample-script.js در فولدر scripts را به deploy.js تغییر بدهید. اکنون می‌توانیم اسکریپت استقرار را اجرا کنیم و به کامند لاین یک فلگ بدهیم:

npx hardhat run scripts/deploy.js --network localhost

بعد از اجرای این اسکریپت، قرارداد هوشمند روی شبکه تست لوکال ما مستقر می‌شود. در ادامه قادر به تعامل با آن خواهیم بود. با نگاه به خروجی کامند لاین، کدی مثل نمونه پایین مشاهده می‌کنید:

Greeter deployed to: 0x9fE46736679d2D9a65F0992F2272dE9f3c7fa6e0

از این آدرس در اپلیکیشن کلاینت خود به منظور ارتباط با اسمارت کانترکت استفاده می‌کنیم. این آدرس را در دسترس نگه دارید، چرا که در زمان اتصالش از اپلیکیشن کلاینت به آن نیاز داریم.

برای ارسال تراکنش‌ها به اسمارت کانترکت حین ساخت یک اپلیکیشن غیر متمرکز باید با استفاده از یک حساب و کلید خصوصی مربوط به آن بعد از اجرای کد npx hardhat node، به کیف پول متامسک اتصال پیدا کنیم. در فهرست کانترکت‌های نمایش داده شده در کامند لاین، شماره اکانت و کلید خصوصی قابل مشاهده است.

کد قرارداد هوشمند

برای استفاده از موجودی اتر فیک داخل یک حساب، باید آن را داخل کیف پول متامسک ایمپورت کنیم. به این منظور، ابتدا متامسک را باز کرده و شبکه را به لوکال هاست 8545 تغییر بدهید.

متامسک والت

در متامسک از منوی اصلی روی گزینه Import Account کلیک کنید.

متامسک والت

یکی از کلیدهای خصوصی داخل کامند لاین را در اینجا کپی – پیست کرده و سپس گزینه Import را انتخاب کنید. بعد از ایمپورت شدن حساب، موجودی اتر کیف پول شارژ خواهد شد.

متامسک والت

اکنون که اسمارت کانترکت مستقر شده و اکانت نیز آماده استفاده است، می‌توانید با آن از طریق اپلیکیشن ری‌اکت خود کار کنید.

اتصال ری‌اکت کلاینت

در نظر داشته باشید در پروژه کنونی، تمرکز ما ساخت یک رابط کاربری زیبا و مملو از کدهای CSS نیست و بیشتر روی ویژگی‌های کاربردی ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز تاکید داریم. بعد از این که کار پروژه به پایان رسید، می‌توانید به مرحله طراحی UI بازگشته و ظاهر برنامه را به دلخواه سفارشی کنید. پیش از ادامه، بد نیست دو هدف و انتظار اصلی از اپلیکیشن ری‌اکت خود را مرور کنیم:

  • برگرداندن مقدار کنونی greeting از قرارداد هوشمند
  • اجازه به کاربر برای آپدیت و تغییر مقدار greeting

برای دستیابی به این اهداف، باید مراحل زیر را طی کنیم:

  1. ایجاد یک فیلد ورودی به همراه چند حالت لوکال به منظور مدیریت مقدار ورودی (برای آپدیت greeting)
  2. اجازه به اپلیکیشن برای اتصال به حساب کیف پول متامسک و امضای تراکنش‌ها
  3. ایجاد توابع برای خواندن و نوشتن در قرارداد هوشمند

به این منظور، در دایرکتوری src فایل App.js را باز و آن را با کد زیر آپدیت کنید. مقدار greeterAddress را آدرس اسمارت کانترکت خود قرار بدهید:

کد نمونه قرارداد هوشمند اتریوم

برای تست کردن کد، باید سرور ری‌اکت را استارت کنید:

npm start

وقتی برنامه بارگذاری شد، قادر خواهید بود مقدار کنونی greeting را دریافت و در لاگ کنسول مشاهده کنید. همچنین به وسیله متصل کردن قرارداد به کیف پول متامسک به منظور دسترسی به مقادیر اتر برای خرج کردن به عنوان گس، می‌توانید مقدار greeting را عوض کنید.

کیف پول متامسک

استقرار و استفاده از یک شبکه تست لایو

چند شبکه تست اتریوم نظیر Ropsten ،Rinkeby و Kovan وجود دارند. به لطف آن‌ها می‌توانیم بدون نیاز به سوار کردن کد روی شبکه اصلی اتریوم، قرارداد هوشمند خود را مستقر و یک ورژن در دسترس عموم از آن ایجاد کنیم. در این مطلب از شبکه تست Ropsten استفاده می‌کنیم. برای شروع، ابتدا باید کیف پول متامسک را به این نتورک متصل کنید. گزینه مربوط به این کار در تصویر زیر مشخص است.

کیف پول متامسک

قدم بعدی، ارسال مقداری اتر برای خود به منظور استفاده از ادامه این آموزش ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز از طریق وب سایت faucet.ropsten.be است. گفتنی است به منظور دسترسی به Ropsten یا هر شبکه تست دیگر، می‌توان در یک سرویس نظیر Infura یا Alchemy ثبت نام کرد. در این مطلب از Infura استفاده می‌کنیم.

وقتی اپلیکیشن را در Infura یا Alchemy ایجاد کردید، یک نقطه پایان شبیه “https://ropsten.infura.io/v3/your-project-id” به شما ارائه می‌شود. در تنظیمات کانفیگ اپلیکیشن Infura یا Alchemy، از تعیین آدرس والت کیف پول خود برای ALLOWLIST ETHEREUM ADDRESSES اطمینان پیدا کنید.

به منظور استقرار کد روی شبکه تست باید کانفیگ هاردهت را با مقادیری اطلاعات اضافی آپدیت کنیم. یکی از آن‌ها، ارائه کلید خصوصی کیف پول مورد استفاده است. به منظور دریافت کلید خصوصی، می‌توانید آن را به شکل زیر از کیف پول متامسک دریافت کنید.

کیف پول متامسک

در قدم بعد، به صورت زیر ویژگی networks را به کد اضافه کنید:

کد نمونه قرارداد هوشمند اتریوم

برای استقرار، اسکریپت زیر را اجرا کنید:

npx hardhat run scripts/deploy.js --network ropsten

وقتی اسمارت کانترکت مستقر شد، قادر به تعامل با آن خواهید بود. اکنون از طریق وب سایت ropsten.etherscan.io می‌توان قرارداد هوشمند را به صورت لایو (در شبکه تست) مشاهده کرد.

مینت کردن توکن‌ها

یکی از متداول‌ترین کاربردهای قراردادهای هوشمند ایجاد توکن‌های جدید است. در ادامه این آموزش ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز تصمیم داریم به این کار بپردازیم. در دایرکتوری اسمارت کانترکت‌های اصلی، فایل جدیدی به نام Token.sol ایجاد کنید. این فایل را باز کرده و کد زیر را درونش قرار بدهید:

کد نمونه قرارداد هوشمند اتریوم

در نظر داشته باشید این توکن به عنوان دمو ایجاد شده و واقعا یک توکن مبتنی بر استاندارد ERC-20 اتریوم نیست. در بخش دیگری از همین مطلب بیشتر درباره توکن‌های ERC-20 صحبت خواهیم کرد.

این قرارداد یک توکن جدید به نام “Nader Dabit Token” ایجاد و عرضه آن را 1 میلیون تعیین می‌کند. قدم بعدی، کامپایل کردن این اسمارت کانترکت است:

npx hardhat compile

اکنون باید اسکریپت استقرار یعنی deploy.js در فولدر scripts را برای گنجاندن توکن جدید آپدیت کنیم:

کد نمونه قرارداد هوشمند اتریوم

اکنون می‌توانید این قرارداد هوشمند جدید را روی شبکه لوکال یا شبکه تستی Ropsten مستقر کنید:

npx run scripts/deploy.js --network localhost

بعد از مستقر شدن اسمارت کانترکت، قادر به ارسال توکن‌های جدید به دیگر آدرس‌ها خواهید بود. به این منظور باید کد کلاینت را آپدیت کنید:

کد نمونه قرارداد هوشمند اتریوم

حال اپلیکیشن را اجرا کنید:

npm start

اکنون باید بتوانید با کلیک روی Get Balance موجودی 1 میلیون توکن را مشاهده کنید. این مقدار در لاگ کنسول نمایش داده می‌شود. همچنین می‌توانید از طریق کیف پول متامسک موجودی را مشاهده کنید. به این منظور روی گزینه Add Token طبق تصویر زیر کلیک کنید.

کیف پول متامسک

سپس روی گزینه Custom Token کلیک کرده و آدرس قرارداد توکن را وارد کنید. مجددا گزینه Add Token را برگزینید. در ادامه قادر به مشاهده موجودی توکن‌ها در کیف پول متامسک خواهید بود.

کیف پول متامسک

اکنون می‌توانید آن‌ها را برای دیگر آدرس‌ها نیز ارسال کنید. برای این کار آدرس یک حساب دیگر را کپی و سپس از طریق رابط کاربری آپدیت شده UI برای آن مقداری توکن ارسال کنید. بعد از انتقال، به همان میزان از موجودی حساب اصلی در کیف پول کاسته می‌شود.

توکن ERC-20

یک سری قوانین مشابه و ثابت برای تمامی توکن‌های مبتنی بر استاندارد ERC-20 اتریوم وجود دارد. به لطف این استاندارد ایجاد یک ارز دیجیتال جدید برای همه امکان‌پذیر می‌شود، بدون این که به منابع و سرمایه زیادی نیاز باشد. از طرفی دیگر، امکان همکاری و ارتباط با دیگر توکن‌های مبتنی بر همین استاندارد در بلاک چین اتریوم فراهم خواهد شد.

برای ساخت توکن ERC-20 خود، ابتدا کتابخانه قرارداد هوشمند OpenZepplin را نصب کنید. توکن‌ مبنای ERC-20 در اینجا ایمپورت می‌شود:

npm install @openzeppelin/contracts

اکنون باید کانترکت ERC-20 را گسترش داده یا از آن ارث‌بری کنید:

کد نمونه قرارداد هوشمند اتریوم

کانستراکتور به شما اجازه می‌دهد نام و سمبل توکن را مشخص کنید. با استفاده از تابع mint_ می‌توانید توکن‌ها را مینت و مقدار را تعیین کنید. به صورت پیش‌فرض، ERC-20 تعداد اعشار را 18 قرار می‌دهد، پس در تابع mint_، ما 100,000 را در 10 به توان 18 ضرب‌ می‌کنیم تا در نهایت 100,000 توکن، هر یک با 18 رقم اعشار، مینت شوند.

برای مستقر کردن، باید مقدار name و symbol را به کانستراکتور بدهید. به این منظور در اسکریپت استقرار چیزی شبیه کد زیر خواهیم داشت:

کد نمونه قرارداد هوشمند اتریوم

به وسیله گسترش توکن ERC-20 اورجینال، توکن شما تمام توابع زیر را به ارث خواهد برد:

کد نمونه قرارداد هوشمند اتریوم

در ادامه استقرار، قادر خواهید بود از تمام این توابع به منظور تعامل با قرارداد هوشمند جدید استفاده کنید.

منبع: dev.to

مطالب مرتبط

  • raheem shiri
  • ۰
  • ۰

مخالفان ارزهای دیجیتال، مخصوصا بیت کوین، آن‌ها را به پروژه‌ای پانزی یا هرمی تشبیه می‌کنند، در حالی که چنین دیدگاهی از ریشه غلط است!

 

از جمله روش‌های قدیمی کلاهبرداری و سرکیسه کردن مردم، طرح‌های پانزی و هرمی به شمار می‌روند. اگرچه بسیاری با مفهوم آن‌ها آشنا بوده و تصور می‌کنند هرگز در دامشان نخواهند افتاد، اما نکته اینجاست که طرح‌های پانزی یا هرمی، در هر دوره زمانی، در لباسی متفاوت ظاهر می‌شوند. البته با کمی دقت و تحقیق می‌توان به حقیقت پشت پرده پی برد، اما متاسفانه، شیفتگان ثروت بعد از مواجه شدن با وسوسه‌های مالی، نابینا و ناشنوا می‌شوند!

در حال حاضر، در عصر رمز ارزها به سر می‌بریم. حدود دوازده سال بعد از ظهور نخستین رمز ارز، به شدت مقبولیت‌شان افزایش یافته و مسیر گسترش کاربرد جهانی آن‌ها کاملا هموار شده است. مردم، دیگر آن‌ها را بدون پشتوانه و فاقد آینده خطاب نکرده و شرکت‌های زیادی در حال سرمایه‌گذاری هستند. طبیعی است حجم بالای علاقه به سرمایه‌گذاری در رمز ارزها، عده‌ای را به سواستفاده از آن‌ها ترغیب کند.

واقعیت این است که بیت کوین و سایر آلت کوین‌های محبوب، پروژه‌ای پانزی یا هرمی نیستند، اما به خاطر محبوبیتشان، این روزها از آن‌ها در طرح‌های کلاهبرداری این چنینی استفاده می‌شوند. دقیقا اعتبار بالای رمز ارزها است که افراد را به باور حقیقی بودن پروژه‌های کلاهبرداری وادار می‌کند، چنانکه در گذشته نیز راهکار همیشگی فریب‌کاران، ارتباط دادن طرح خود به افراد، گروه‌ها، سازمان‌ها و پروژه‌های بسیار معتبر بوده است.

هیچ کلاهبرداری به طور مستقیم، طرحش را پانزی یا هرمی خطاب نمی‌کند. حتی اگر شما نیز چنین سوالی از وی مطرح کنید، با فرافکنی، شما را از حقیقت دور خواهد کرد. به همین دلیل بهتر است با مفهوم طرح‌های پانزی و هرمی آشنا شوید تا بتوانید آن‌ها را از پروژه‌های بلاک چینی و رمز ارزی واقعی تشخیص بدهید.

مفهوم طرح پانزی

نام‌گذاری این شیوه کلاهبرداری، بر اساس اسم چارلز پانزی (Charles Ponzi) بوده است. این فرد ایتالیایی، یک سیستم پول‌سازی غیر قانونی و تقلبی ابداع کرد و در نهایت به آمریکای شمالی گریخت. طرح او، در اوایل دهه 1920 میلادی، فقط حدود یک سال جریان داشت، اما همچنان صدها قربانی گرفت.

در پروژه‌ای Ponzi، سود سرمایه‌گذاران قبلی از طریق پول کسب شده از سرمایه‌گذاران تازه وارد پرداخت خواهد شد. در عمل، مجری طرح باید با استفاده از سرمایه‌های جمع‌آوری شده فعالیتی سودآور و مفید انجام بدهد، اما وضعیت پشت پرده چیز دیگری است. مجری هیچ کار مفیدی با پول انجام نداده و تمام ادعاهایش درباره پروژه خود (شیوه‌های سرمایه‌گذاری با پول مردم) کذب محض است.

در نظر داشته باشید همه در اینجا بازنده نیستند. بعید نیست عده محدودی از نخستین شرکت‌کنندگان، بخش یا حتی کل پولشان را همراه سود دریافت کنند، اما آخرین واردشوندگان به پروژه، تمام پولشان را از دست داده و هیچ چیزی دریافت نخواهند کرد.

همانطور که گفتیم، به خاطر نبود فعالیتی مفید برای پول‌سازی، سرمایه جدید فقط به واسطه ورود کاربران جدید تامین می‌شود. واریز سود به برای اولین سرمایه‌گذاران، چیزی به جز «جیب به جیب» شدن پول نیست! پس، زمانی که جریان ورود کاربران جدید قطع شد، به خاطر عدم توانایی برای پرداخت پول به سرمایه‌گذاران قبلی، سیستم متوقف می‌شود. ادامه حیات یا نابودی طرح Ponzi وابسته به توانایی یا عدم توانایی مجری آن برای جذب سرمایه‌گذاران جدید است.

مثالی از طرح پانزی

فردی، با وعده‌های دروغین، یک ایده پول‌سازی مطرح کرده و دیگران را به سرمایه‌گذاری در آن دعوت می‌کند. تصور کنید وی به شما وعده می‌دهد اگر هزار دلار در پروژه‌اش سرمایه‌گذاری کنید، ارزش اولیه را همراه 10 درصد سود (یا بیشتر)، در پایان یک دوره مشخص (مثلا 90 روز) بازپرداخت خواهد کرد. به طور طبیعی، هر چه دوره زمانی پرداخت سودها کوتاه‌تر باشد، رغبت افراد برای سرمایه‌گذاری بیشتر خواهد شد.

مجری تا پیش از پایان دوره (در اینجا 90 روز)، موفق می‌شود یک یا بیشتر نفر جدید را به عنوان سرمایه‌گذار پیدا کند. تصور کنید دو نفر عضو جدید مجموعه شده‌اند و در مجموع دو هزار دلار پرداخت کرده‌اند. فرد کلاهبردار اکنون 1100 دلار، همانطور که وعده داده بود، به نخستین عضو پرداخت می‌کند. این فرد نه تنها مجددا به سرمایه‌گذاری، این مرتبه با پولی بیشتر، تشویق شده است، بلکه به احتمال زیاد، افراد بیشتری را نیز به این کار دعوت می‌کند. در هر صورت طی مدتی کوتاه، بدون زحمت، پول خوبی به دست آورده و اعتمادش نیز جلب شده است.

اجرا‌کننده پروژه پانزی به واسطه دریافت پول از اعضای تازه وارد، می‌تواند وعده‌اش به سرمایه‌گذاران قدیمی‌تر را برآورده و اصل پول این افراد را به همراه سود پرداخت کند. در نتیجه همانطور که گفتیم، آن‌ها به احتمال زیاد به وارد کردن پول‌های بیشتر تشویق خواهند شد. صحبت این افراد با دیگران درباره موفقیت خود و جذب احتمالی آن‌ها به طرح پانزی، کمک می‌کند مجری بدون تبلیغ مستقیم قربانیان بیشتری کسب کند.

طرح تا کجا ادامه پیدا می‌کند؟

با پیش‌روی در زمان نیاز به ورود سرمایه‌گذاران جدید افزایش پیدا می‌کند، چون نفرات بیشتری در انتظار دریافت اصل پول همراه سود، یا فقط سود، هستند. اگر افراد تازه وارد پروژه نشوند، مجری نمی‌تواند تعهداتش نسبت به سرمایه‌گذاران قدیمی‌تر را برآورده کند. فراموش نکنید برخلافه وعده‌های پوچ اجراکننده طرح، هیچ عمل مفیدی با سرمایه‌ها انجام نشده و خبری از یک کسب و کار پول‌ساز نیست!

در نهایت، طرح ناپایدار شده و با کاهش حجم ورودی‌های جدید، تعادل بین سرمایه‌گذاران قدیمی و جدید از بین خواهد رفت. مجری متواری شده یا دستگیر می‌شود. تعداد انگشت شماری به سودهای خوب دست پیدا کرده و عده محدود دیگری به سود پایینی می‌رسند یا حداقل اصل پولشان را بدون ضرر دریافت می‌کنند. اما بخش عمده اعضای طرح پانزی با ضرر مواجه خواهند شد. سود و ضرر بر اساس زمان ورود به طرح مشخص می‌شود. اولین اعضا سود خوبی به دست آورده و آخرین نفرات، حتی اصل پولشان را نیز بازپس نخواهند گرفت.

یک طرح پانزی چطور به یک رمز ارز مرتبط می‌شود؟

سودآور بودن فعالیت در حوزه رمز ارزها بر هیچکس پوشیده نیست، به همین دلیل کلاهبرداران مدتی است در حال سواستفاده از اعتبار ارزهای دیجیتال معتبر برای سرپوش گذاشتن روی طرح‌های پانزی خود هستند. به عنوان نمونه می‌توان به ترون اشاره کرد که پروژه‌های Ponzi متعددی به اسم آن شکل گرفته‌ا‌ند و این روند هنوز نیز ادامه دارد.

مجری یک طرح پانزی ممکن است یک رمز ارز دروغین و فاقد سیستمی عملیاتی به شما برای خرید معرفی یا پروژه‌اش را زیر مجموعه‌ای از یک ارز دیجیتال معتبر و نام آشنا خطاب کند. حتی ممکن است مجری به خاطر داشتن سرمایه اولیه کافی بتواند توکن یا کوین مورد نظرش را در برخی دایرکتوری‌ها نیز لیست کند، اما در نهایت، دیر یا زود، ارزش آن صفر خواهد شد. به همین دلیل قبل از خرید یک رمز ارز باید به دقت درباره پروژه‌ آن تحقیق کرد و مخصوصا توسعه‌دهندگانش را شناخت.

طی چند ماه اخیر شاهد ظهور قراردادهای هوشمند ترون و اتریوم جعلی در جامعه ارزهای دیجیتال ایران بوده‌ایم. اساس آن‌ها برخلاف وعده‌های مجری طرح پانزی است و در نهایت منجر به متضرر شدن بخش بزرگی از افراد سرمایه‌گذار می‌شوند. اکو اسمارت (Eco Smart)، دابل وی (DoubleWay)، ترون رویال (Tron Royal)، کریپتو فرندز (Crypto Friends)، راکت ترید (Rocket Trade) و ترون هلدینگ (Tron Holding) فقط تعدادی از این پروژه‌های تقلبی به شمار می‌روند. اما افراد چطور فریب داده می‌شوند؟

آن‌ها از اعتبار بلاک چین و رمز ارزها به نفع خود سواستفاده کرده و تکنولوژی را راه شبانه پولدار شدن خطاب می‌کنند. جملاتی نظیر «چون قرارداد هوشمند از بلاک چین استفاده می‌کند، پس حتما سالم است»، «این یک قرارداد هوشمند است و امکان دست بردن در آن نیست» و «این قرارداد تیک سبز ترون را دریافت کرده پس کلاهبرداری نیست» برخی را واقعا به باور حقیقی بودن طرح‌های آن‌ها وادار می‌کنند! بله، یک قرارداد هوشمند در دل یک بلاک چین ایجاد شده و قابل تغییر نیست، اما می‌توان یک اسمارت کانترکت (غیر قابل تغییر) برای اهداف شوم نیز طراحی کرد!

اگر تماسی یا پیامی از یک دوست، مبنی بر فرصتی بی‌نظیر برای سرمایه‌گذاری با سودآوری بسیار بالا در یک قرارداد هوشمند بر بستر بلاک چین، دریافت کردید، مطمئن باشید آن‌ها گرفتار یک طرح پانزی شده‌اند! این مطلب را برایشان ارسال کرده و آن‌ها را آگاه کنید و خودتان نیز هرگز به پروژه وارد نشوید. متاسفانه دو وب سایت ایرانی با نام‌های BigWallet و Shamohsen که سردمدار معرفی پروژه‌های پانزی و کلاهبرداری به ایرانیان هستند، تاکنون تعداد زیادی قرارداد هوشمند اسکم را به عنوان روش کسب درآمد رایگان به کاربران ایرانی معرفی کرده‌اند.

نکته‌ای جالب درباره این دسته طرح‌های پانزی مبتنی بر رمز ارزها وجود دارد. آن‌ها حق برداشت سرمایه اولیه را برای سرمایه‌گذاران قائل نشده‌اند! این خود موضوعی شک‌برانگیز است و باید به افرادی که در پی ورود هستند، سیگنال خوب و واضحی بدهد!

اشاره‌ای به طرح دابل وی اتریوم

در دابل وی اتریوم، به منظور عضو شدن می‌بایست کد معرف مربوط به یکی از اعضای قبلی را در وب سایت ثبت کنید. در ادامه باید، 0.08 اتریوم به آدرس قرارداد هوشمند متعلق به طرح واریز کنید تا ورود شما به شبکه تایید شود. با در نظر گرفتن قیمت 2 هزار دلاری اتریوم در روز نگارش مطلب (13 فروردین 1400)، این مقدار برابر 4 میلیون تومان است. از این پس شما باید به دنبال زیر مجموعه برای هرم خود باشید، همانطور که فرد معرف شما این کار را انجام داد.

برای درآمدزایی می‌بایست دو نفر جدید عضو شبکه کنید. آن‌ها باید در زمان عضویت، کد شما را به عنوان معرفی به سیستم ارائه کنند تا جذب اعضای تازه توسط شما مشخص شود. با این کار، 0.16 اتریوم مستقیما به کیف پول اتریوم شما ارسال خواهد شد. اگر می‌خواهید باز هم به سود برسید، زیر مجموعه‌هایتان نیز می‌بایست اعضای جدیدی پیدا کنند. شاید تصور کنید اکنون 0.08 اتریوم به دست آورده و همه چیز در ادامه نیز به خوبی پیش خواهد رفت، اما نکته اینجاست که باید با پرداخت 0.16 اتریوم (اصل پول و سودی که به دست آورده‌اید) به قرارداد هوشمند دابل وی، اکانت خود را به سطح 2 ارتقاء بدهید.

اشاره‌ای به طرح اکو اسمارت

این طرح تلاش می‌کند از طریق جمع‌آوری 100 میلیون واحد رمز ارز ترون، محصولاتش را ارائه کند. اکو اسمارت دارای یک توکن اختصاصی به نام ECS است و ادعا شده در آینده در سرویس‌هایی اعم از گیمینگ، ربات هوشمند ترید، شبکه‌های اجتماعی و صرافی‌های غیر متمرکز مورد استفاده قرار بگیرد. طرح‌های سرمایه‌گذاری متعددی در نظر گرفته شده تا بلکه افراد به ورود به اکو اسمارت تشویق شوند.

برای عضویت در پروژه باید مقدار مشخصی ارز TRX تهیه و برای قرارداد هوشمند اکو اسمارت ارسال کنید. حداقل مقدار سرمایه‌گذاری در پروژه اکو اسمارت 5 هزار ارز ترون است. با در نظر گرفتن قیمت کنونی 0.09 دلاری هر ترون در روز نگارش مطلب (13 فروردین 1400)، این مقدار برابر 12 میلیون تومان است. این کف واریز بوده و می‌توان مبالغی بیشتر نیز به اسمارت کانترکت واریز کرد. در صورتی که رقمی بالاتر از 10 هزار TRX ارسال کنید، سطح دوم برایتان فعال شده و سود بیشتری دریافت خواهید کرد. شبیه اغلب پروژه‌های پانزی مبتنی بر رمز ارزها، امکان برداشت سرمایه اولیه وجود نداشته و تنها سود به صورت هفتگی یا ماهیانه برایتان واریز خواهد شد.

مفهوم طرح هرمی

یک طرح هرمی دارای شباهت‌هایی با طرح پانزی است، اما تفاوت‌هایی اساسی بین این دو وجود دارد. گاهی نحوه کار یک پروژه به نحوی است که چیزی بین این دو به شمار رفته و نمی‌توان آن را به طور دقیق پانزی یا هرمی خطاب کرد. این موضوع درباره بیشتر پروژه‌های کلاهبرداری رمز ارزی صدق می‌کند. البته دسته‌بندی طرح، پانزی یا هرمی، چندان تفاوتی ندارد. نقطه اشتراک آن‌ها، سرکیسه کردن افراد است!

یکی از تفاوت‌های بسیار مهم طرح هرمی با پانزی، نیاز به فعالیت اعضا است. در طرح پانزی، فرد صرفا با واریز پول اقدام به سرمایه‌گذاری و در نهایت سودش را دریافت می‌کرد. اما در یک طرح هرمی، کسب سود نیازمند وارد کردن اعضای جدید است. در اینجا برگزارکننده، خود درگیر عضو کردن نفرات جدید نمی‌شود و اعضای قبلی را برای رسیدن به سود وعده داده شده، به وارد کردن کاربران جدید تشویق می‌کند.

مثالی از طرح هرمی

تصور کنید شرکتی به دو نفر، اجازه می‌دهد فرصت خرید حق توزیع محصولاتش را با پرداخت هزار دلار (هر کدام) به دست آورند. این دو نفر در حال حاضر قادر هستند خود، حق توزیع را به دیگران بفروشند و از هر عضو دیگری که موفق به جذب می‌شوند، سهمی دریافت کنند. همانطور که گفتیم حق عضویت هر فرد جدید هزار دلار است. از این مبلغ پنجاه درصد سهم مجری طرح است. دو فرد تازه عضو شده نیازمند یافتن دو نفر جدید هستند تا پول اولیه‌شان را به دست آورند (از هر هزار دلار دریافتی از عضو جدید 500 دلار متعلق به آن‌ها است).

طرح هرمی نیز شبیه یک طرح پانزی در نهایت محکوم به شکست است، چرا که به اعضای بیشتری برای ادامه روند نیاز داریم.

شباهت‌ها و تفاوت‌های طرح پانزی و هرمی

نقاط اشتراک

  • این دو هرگز پروژه‌هایی سالم نبوده و برای کلاهبرداری و کسب پول نامشروع طراحی شده‌اند. آن‌ها با دادن وعده سودآوری بالا، قربانی می‌گیرند.
  • حفظ طرح پانزی و هرمی و حیات آن، در گرو وارد شدن مستمر اعضای جدید است، در غیر این صورت توان پرداخت سود به سرمایه‌گذاران قدیمی‌تر سلب می‌شود.
  • آن‌ها معمولا فاقد یک سرویس یا محصول واقعی و کاربردی بوده و در صورت شامل شدن، از این کالا یا خدمات برای دور کردن ذهن اعضا از باطن هرمی پروژه استفاده می‌کنند.

نقاط اختلاف

  • طرح‌های پانزی اغلب به شکل سرویس‌های مدیریت سرمایه‌گذاری فعالیت می‌کنند، در نتیجه سرمایه‌گذاران تصور می‌کنند سود آن‌ها حاصل یک سرمایه‌گذاری مشروع است. اما واقعیت چیز دیگری است؛ مجری فقط با «جیب به جیب» کردن پول، سیستم را از سقوط حفظ می‌کند.
  • طرح‌های هرمی بر پایه بازاریابی استوار هستد و فعالان می‌بایست نفرات تازه‌‌ای را به عضویت درآورند. هر یک از شرکت‌کنندگان قبل از انتقال پول به بالای هرم، یک کمیسیون کسب خواهد کرد.

نکاتی برای در امان ماندن از طرح‌های پانزی و هرمی

با لحاظ کردن چند نکته، از ورود به طرح‌های کلاهبرداری این چنینی، حتی اگر در لباس یک پروژه رمز ارزی و بلاک چینی سودآور ظاهر شده باشند، در امان خواهید بود.

فرصت‌های ناخواسته را مغتنم نشمارید!

اگر از شما برای ورود به یک سرمایه‌گذاری بی‌نظیر دعوت شد، عجولانه آن را قبول نکرده و کمی احتیاط کنید. روش برخی طرح‌های پانزی و هرمی برای جذب عضو این است که از طریق دعوت ناگهانی تعدادی نفرات به یک فرصت سرمایه‌گذاری، آن‌ها را فریب می‌دهند.

کمی شک کنید!

«سری که بترسد، در امان خواهد بود». این اصطلاح قدیمی را فراموش نکنید! شکاک بودن همیشه بد نیست و در برخی مواقع شما را نجات خواهد داد. اگر فرصتی برای سرمایه‌گذاری با سودآوری بالا در مدت زمانی کوتاه پیش پای شما قرار گرفت، سریع آن را باور نکنید. پروژه‌های کلاهبرداری به خودی خود مشکوک هستند، چرا که سعی می‌کنند به جای آگاه‌سازی و دادن اطلاعات صحیح درباره پروژه، مشتی اطلاعات درهم و غیر قابل درک ارائه کنند. پس کافی است کمی چشم و گوشتان را باز کنید. این قانون را همیشه در ذهن داشته باشید؛ اگر چیزی بیش از اندازه خوب به نظر رسید (Too Good To Be True)، به آن شک کنید.

واقعیت این است که برای در امان ماندن از خطر کلاهبرداری در عصر حاضر، باید خیلی سخت اعتماد کنید. یک پروژه سرمایه‌گذاری قانونی و مشروع باید به ثبت رسیده باشید، پس حتما از تبلیغ‌کننده، درباره وضعیت ثبت قانونی طرح سوال کنید. فراموش نکنید این تنها تکه‌ای از پازل بوده و ثبت شدن یک شرکت، به معنی قانونی بودن 100 درصدی فعالیت‌های آن نیست. پس باید تحقیقات بیشتر انجام بدهید.

تحقیق، تحقیق، تحقیق!

از آن سوی بام سقوط نکنید! شاید واقعا یک پروژه رمز ارزی قدرتمند با آینده روشن در مقابلتان قرار گرفته است. وقتی فردی یک طرح رمز ارزی و مرتبط با بلاک چین به شما معرفی کرد، سریع آن را هرمی یا پانزی خطاب و رد نکنید!

از طرفی نباید از هول حلیم در دیگ افتاد! هر پروژه‌ای که نامش به نحوی به ارزهای دیجیتال رمزنگاری شده ارتباط داده شده، لزوما مشروع و سودآور نیست و احتمال پانزی یا هرمی بودنش وجود دارد. پس بهتر است با پرس و جو از افراد خبره در حوزه بلاک چین و کریپتوکارنسی، مطالعه مطالب وب سایت‌های معتبر و گشت و گذار در اینترنت برای تحقیق درباره ماهیت پروژه و مخصوصا موسسان و مجریان آن، اطلاعات لازم را پیش از سرمایه‌گذاری به دست آورید.

همانطور که گفتیم، پروژه‌های واقعی و مشروع سعی می‌کنند نحوه کارشان را برای سرمایه‌گذاران به زبانی ساده شرح بدهند. در آن سو، طرح‌های کلاهبرداری در تلاش هستند افراد را گیج و از واقعیات دور کنند، چرا که حقیقت پشت پرده طرح آن‌ها، جالب نیست!

قبل از ورود، به درک کاملی از نحوه کار طرح دست پیدا کنید. هرگز نباید در کاری که درک کاملی از آن ندارید، سرمایه‌گذاری کنید.

تهیه شده در بیت 24

مطالب مرتبط

  • raheem shiri
  • ۰
  • ۰

از 30 آوریل 2021، پرداخت با ارز دیجیتال در ترکیه ممنوع خواهد شد. به عبارتی استفاده از رمز ارزها به عنوان روشی برای پرداخت دیگر مجاز نیست.

 

دولت ترکیه قانون جدیدی در ارتباط با رمز ارزها وضع کرد. بر اساس آن، از تاریخ 30 آوریل 2021 (10 اردیبهشت 1400)، دیگر نمی‌توان از رمز ارز به عنوان روشی برای پرداخت هزینه دریافت کالا یا خدمات استفاده کرد. بانک‌ها از این قانون مستثنی هستند، در نتیجه بعد از این تاریخ نیز کاربران همچنان از طریق حساب‌های بانکی خود قادر به سپرده کردن لیر ترکیه در صرافی‌های رمز ارزی خواهند بود.

طبق قانون جدید، افرادی که بخشی از دارایی خود را در قالب ارزهای دیجیتال نگهداری می‌کنند، نباید از آن‌ها به منظور پرداخت هزینه خدمات یا محصولات بهره برده یا به طور مستقیم و غیرمستقیم در ارائه خدمات پرداخت و صدور پول الکترونیکی استفاده کنند. بخش دوم قانون به معنی غیر مجاز بودن فعالیت فراهم‌کنندگان سرویس‌های مرتبط با کریپتوکارنسی است. در نظر داشته باشید ممنوع شدن پرداخت با ارز دیجیتال در ترکیه به معنی ممنوعیت خرید و فروش آن‌ها نیست.

دلایل ممنوعیت پرداخت با ارز دیجیتال در ترکیه

بانک مرکزی کشور ترکیه چند ریسک امنیتی در ارتباط با رمز ارزها را دلیل وضع قانون جدید اعلام کرده است. به طور مثال باید به فقدان مکانیزم‌های نظارتی، نوسان بسیار شدید بازار، پتانسیل استفاده در فعالیت‌های غیر قانونی و غیر قابل برگشت بودن تراکنش‌ها اشاره کرد. به این دلایل پرداخت با ارز دیجیتال در ترکیه ممنوع شده است.

تقاضا برای خرید بیت کوین در ترکیه طی ماه‌های اخیر به شدت افزایش یافته است. وقتی رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور، رئیس بانک مرکزی را چند ماه قبل برکنار کرد، ارزش لیر ترکیه در مقابل دلار آمریکا طی یک روز پانزده درصد کاهش یافت. در این روز و سپس روزهای بعد از آن، میزان جستجوی کاربران برای «خرید بیت کوین» در گوگل و همچنین تعداد تراکنش‌ها در صرافی‌های نظیر به نظیر شدیدا بالا رفت.

مدتی بعد از اعلام خبر ممنوعیت پرداخت با ارز دیجیتال در ترکیه توسط بانک مرکزی این کشور، ارزش بازار رمز ارزها به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا کرد. عده زیادی عقیده دارند ترس، عدم اطمینان و تردید کشور ترکیه درباره کارایی ارزهای دیجیتال دلیل این اتفاق بوده است. بیت کوین در حدود 64 هزار دلار خریدار و فروش می‌شد، اما به سرعت تا قیمت 61 هزار دلار سقوط کرد. اتریوم نیز که بعد از ثبت سقف تاریخی جدید بالاتر از 2500 دلار خرید و فروش می‌شد، به زیر 2400 دلار سقوط کرد.

با وجود مطرح کردن دلایلی از سوی بانک مرکزی ترکیه، همچنان علت اصلی اتخاذ تصمیم اخیر مشخص نیست. برخی بالا رفتن تورم را علت حادثه می‌دانند. با این حال، وقتی بیت کوین یا دیگر رمز ارزها به عنوان روشی برای خرید به کار می‌روند، در صورت تبدیل فوری رمز ارز به لیر توسط فروشنده، سبب تقویت لیر خواهد شد. با وجود تلاش بانک مرکزی برای حفظ ارزش لیر با ممنوع کردن پرداخت با ارز دیجیتال در ترکیه، ارزش این ارز فیات در مقایسه با دلار آمریکا مجددا کاهش پیدا کرد.

نمودار دلار / لیر در آوریل 2021
نمودار دلار / لیر در آوریل 2021

این تصمیم می‌تواند بر تجارت و سرمایه گذاری خارجی تاثیر بگذارد. به طور مستقیم، بیت کوین یا دیگر رمز ارزها کمتر به عنوان روشی برای پرداخت استفاده می‌شوند، مگر پای خریدهای سنگین نظیر یک خانه یا خودروی گران قیمت در میان باشد.

منبع: cryptopotato

مطالب مرتبط

  • raheem shiri
  • ۰
  • ۰

هارد فورک برلین اتریوم یک آپگرید نرم افزاری برای شبکه بلاک چین اتریوم است. این آپدیت شامل چهار پیشنهاد برای بهبود نتورک بوده است.

 

توسعه‌دهندگان اصلی پلتفرم اتریوم، در هارد فورک اخیر آن با نام برلین چهار پروپوزال را گنجاندند. این آپگرید روز گذشته عملیاتی شد. اصلی‌ترین هدف آن، کاهش گس اتریوم بوده است.

تقاضا برای استفاده از شبکه اتریوم، برترین رمز ارز دنیا بعد از بیت کوین و بزرگترین اکوسیستم توسعه و اجرای قرارداد هوشمند، به خاطر هجوم کاربران به سمتش همینطور در حال افزایش است، هر چند این شبکه قادر نیست تراکنش‌های‌ آن‌ها را خیلی سریع پردازش کند. نتیجه، ثبت رکوردی جدید برای گس اتریوم در دومین ماه سال 2021 بود؛ کاربران به منظور تسریع در پردازش و تایید تراکنش‌های خود ارقام بالاتری به عنوان Gas تعیین می‌کنند.

دستاوردهای هارد فورک برلین اتریوم

برای رفع این مشکل راه حلی اندیشیده شد. هارد فورک برلین اتریوم با رسیدن بلاک شماره 12,244,000 به وقوع پیوست. به لطف آن، کارمزد تراکنش‌ها در این شبکه، حتی به میزان کم، کاهش پیدا خواهد کرد. دلیل انتخاب نام پایتخت آلمان برای این آپگرید، تعیین برلین به عنوان شهر میزبان برگزاری مراسم افتتاحیه کنوانسیون Devcon بوده است. هارد فورک برلین اتریوم یک آپگرید شبکه است که در نرم افزار پلتفرم نام برده تغییراتی اعمال خواهد کرد. هر کاربر اجراکننده یک نود اتریوم یا استخراج‌کننده رمز ارز اتر (ETH)، می‌بایست نرم افزار کلاینت گره خود را به‌روزرسانی کند.

در آپگرید برلین چهار پیشنهاد بهبود اتریوم (EIP –>Ethereum Improvement Proposal) لحاظ شده است. پروپوزال‌ها به دست کاربران اجرا‌کننده گره‌ها ارسال و در صورت تایید بخش عمده اعضای جامعه، توسط توسعه‌دهندگان اصلی پیاده‌سازی می‌شوند. هارد فورک برلین اتریوم شامل EIP-2565 و EIP-2718 بوده است. اولین مورد مربوط به کاهش الگوریتمی هزینه‌های گس و دومین پروپوزال مربوط به اعمال تغییراتی به منظور فراهم شدن امکان انجام انواع معاملات در بلاک چین بود.

تیم بایکو (Tim Beiko)، یکی از توسعه‌دهندگان اصلی اتریوم در گفتگو با وب سایت Decrypt گفت اجرایی شدن پروپوزال EIP-2565 به این معنی است که اجرای پری‌کامپایل، از نظر هزینه گس، ارزان‌تر تمام خواهد شد، اگر این منبع اصلی تقاضای کارمزد (تراکنش) نباشد. در غیر این صورت تاثیری روی گس ندارد. در صورتی که با مفهوم Gas آشنا نیستید باید بدانید منظور از آن به طور ساده، هزینه اجرای یک قرارداد هوشمند در شبکه اتریوم است؛ به ازای هر واحد Gas حاضر به پرداخت چقدر ETH هستید؟

یکی دیگر از پروپوزال‌های عملیاتی شده در هارد فورک برلین اتریوم EIP-2929 است. این پیشنهاد توسط ویتالیک بوترین، ایده‌پرداز اصلی پلتفرم اتریوم و یکی از بنیان‌گذاران آن، و مارتین سوئند (Martin Swende) مطرح شد. طبق آن، با هدف محدود کردن زمان پردازش و جلوگیری از حمله داس (DoS –> Denial Of Service)، هزینه گس افزایش پیدا می‌کند. با این حال، به لطف پیاده‌سازی پروپوزال EIP-2930 این افزایش بالانس خواهد شد. بر اساس این پیشنهاد ریسک اسمارت کانترکت‌های از کار افتاده کاهش پیدا می‌کند.

یکی از پیشنهاداتی که برخلاف انتظار در هارد فورک برلین اتریوم گنجانده نشد، EIP-1559 است. طبق این پروپوزال جنجالی، عرضه کل ETH باید کاهش پیدا کند. در حال حاضر، ماینرها کمی کنترل روی کارمزدهای شبکه دارند که عمدتا از طریق عرضه و تقاضا مشخص می‌شود. اگر EIP-1559 در بلاک چین Ethereum عملیاتی شود، کارمزد فقط توسط پروتکل شبکه تعیین شده و پس از دریافت، از بین خواهد رفت! به عبارتی چیزی از این کارمزد دیگر نصیب ماینرها نمی‌شود. آن‌ها فقط جایزه استخراج کوین‌های جدید ETH را دریافت می‌کنند.

استخرهای استخراج زیادی از این تغییر ناراضی هستند، چرا که سود آن‌ها را به میزان قابل توجهی تحت تاثیر قرار می‌دهد. بسیاری از آن‌ها هیچ هزینه ثبت نام و اشتراکی از گره‌های ماینر عضو خود دریافت نکرده و کل جایزه مربوط به اترهای تازه استخراج شده را بین آن‌ها تقسیم می‌کنند. در عوض، همه کارمزد تراکنش‌ها را برای خود برمی‌دارند. با اجرایی شدن EIP-1559 این روند منتفی خواهد شد.

البته نباید فراموش کرد اجرایی کردن این طرح تاثیر به سزایی در رشد قیمت رمز ارز اتریوم خواهد داشت. این موضوع سبب می‌شود با وجود حذف کارمزد از دریافتی‌های ماینرها، همچنان استخراج برایشان جذابیت داشته باشد، چرا که هر ETH قیمت بالاتری در مقایسه با قبل دارد. احتمالا در هارد فورک بعدی اتریوم با نام لندن شاهد عملیاتی شدن آن خواهیم بود.

کارمزد تراکنش‌های اتریوم، که در بیشتر طول عمر این شبکه بلاک چینی زیر 4 دلار در نوسان بوده است، از تابستان سال گذشته و همزمان با افزایش انفجاری علاقه کاربران به دریافت خدمات از دنیای دیفای به شدت افزایش پیدا کرده است. در روز 12 فوریه 2021 (5 اسفند 1399) رکورد عجیب کارمزد بالای 38 دلار ثبت شد! البته از آن زمان تاکنون شاهد روند کاهشی و نصف شدن کارمزدها نسبت به این سقف تاریخی بوده‌ایم، اما همچنان این ارقام نیز گران محسوب می‌شوند.

کارمزد تراکنش های اتریوم

برای دومین شبکه بلاک چین بزرگ دنیا، این یک خبر خوب و همچنین بد تلقی می‌شود! از یک طرف، چنین اتفاقی نشان می‌دهد توسعه‌دهندگان زیادی اقدام به ساخت اپلیکیشن غیر متمرکز بر بستر اتریوم کرده و کاربران بسیار بیشتری از آن‌ها استقبال کرده‌اند. از طرف دیگر، ازدحام درخواست‌ها برای انجام تراکنش به معنی اجبار برای انتظار زمانی طولانی است.

با راه‌اندازی اتریوم 2.0 که در آن سیستم اثبات کار (PoW) جایگزین سیستم اثبات سهام (PoS) شده است، از طریق ایجاد زنجیره‌های شارد، مشکل گس بالای اتریوم به طور کامل برطرف خواهد شد. در اینجا زنجیر‌ه‌ها شبیه خیابان‌هایی موازی در کنار یکدیگر عمل کرده و ترافیک را بین هم تقسیم می‌کنند. در نتیجه سرعت و کارایی شبکه به مقدار قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد.

در نهایت باید گفت هارد فورک برلین اتریوم یک آپگرید شامل بهبودهایی عظیم نیست، اما شروع کار بوده و در پی آن، به زودی شاهد عملیاتی شدن آپگریدهای بیشتری خواهیم بود. در صورتی که با مفاهیم «هارد فورک» و «گس اتریوم» آشنا نیستید، ادامه این مطلب را دنبال کنید.

هارد فورک چیست؟

ممکن است حین استفاده از یک نرم افزار دسکتاپ یا موبایل، پیغامی مبنی بر در دسترس بودن یک آپدیت جدید دریافت کنید. این آپدیت شامل قابلیت‌های جدید است یا صرفا برای از بین بردن یک سری باگ توسعه یافته است. اگر مشکل جدی بوده باشد، توسعه‌دهنده شما را مجبور به دریافت و نصب به‌روزرسانی خواهد کرد. در یک اپلیکیشن تحت وب به خاطر ساختار متفاوت برنامه، توسعه‌دهنده در هر زمان قادر به آپدیت کردن برنامه است. ممکن است یک توسعه‌دهنده از کاربرانش نیز درباره آپدیت‌های آتی نظرخواهی کند، اما در نهایت به دلخواه اقدام می‌کند.

اما در شبکه‌ها و سیستم‌های بلاک چینی غیر متمرکز وضعیت متفاوت است. عدم تمرکز به معنی نبود یک فرد، تیم، گروه یا شرکت در مسند قدرت و تصمیم‌گیری درباره آینده شرکت است. در اینجا اعمال تغییر اعم از حذف یک سری امکانات یا اضافه کردن قابلیت‌های جدید بر اساس پروپوزال‌های ارائه شده به دست کاربران صورت می‌گیرد.

بیت کوین را به عنوان نمونه در نظر بگیرید. در اینجا به طور کلی سه دسته شرکت‌کننده وجود دارند؛ اعضای درگیر با شبکه، توسعه‌دهنده، ماینر یا فول نود هستند. هر سه دسته در پیشبرد شبکه مشارکت دارند. اگرچه حضور لایت نودها (نظیر والت‌های ارز دیجیتال در موبایل و لپ تاپ) به مراتب گسترده‌تر است، اما نمی‌توان آن‌ها را واقعا مشارکت‌کننده خطاب کرد. بین انواع شرکت‌کنندگان هم‌پوشانی وجود دارد. به عنوان نمونه یک توسعه‌دهنده می‌تواند در قالب یک فول نود نیز فعالیت کند. همچنین یک ماینر قادر است به وسیله نگهداری نسخه‌ای از بلاک چین در قالب یک فول نود نیز ایفای نقش کند.

ممکن است در یک نظرسنجی درباره عملیاتی شدن یا رد کردن یک پروپوزال، 70 درصد رای مثبت و 30 درصد رای منفی بدهند. در نهایت تصمیم انجمن، اجرایی کردن آن است. 30 درصد مخالف می‌توانند تسلیم نظر دیگران شوند یا با آن مخالفت کنند. ممکن است چنین اتفاقی برای هارد فورک برلین اتریوم نیز رخ بدهد!

پیش از پرداختن به نتیجه مخالفت عده‌ای از گره‌ها با یک آپدیت در شبکه‌ای بلاک چینی، ابتدا نگاهی به دلایل به‌روزرسانی یک سیستم غیر متمرکز خواهیم داشت.

چرا باید یک شبکه بلاک چینی را آپدیت کرد؟

رفع ریسک‌های امنیتی: شبیه هر سیستم نرم افزاری دیگر، نتورک‌های بلاک چینی نیز عاری از ایراد نیستند و به طور مستمر، به رفع باگ نیاز دارند. توسعه‌دهنده به طور مستمر به بررسی کد منبع پرداخته و ایرادات را برطرف می‌کند. به خاطر متن باز و قابل مشاهده بودن کد منبع، هر فردی با دسترسی به اینترنت (و دارای دانش فنی کافی) نیز می‌تواند نظراتش را در قالب یک پروپوزال اعلام کند.

اضافه کردن قابلیت‌های جدید: هر تکنولوژی باید به مرور زمان، بر اساس نیازهای روز، ارتقا پیدا کند. سیستم‌های بلاک چینی مستثنی نیستند. فناوری بلاک چین عمر زیادی نداشته و کد آن نیازمند توسعه مستمر است. از آن جایی که بلاک چین متن باز است، توسعه‌دهندگان از سراسر دنیا می‌توانند روی کد منبع کار کرده و پیشنهادهای خود به منظور بهبود را به انجمن ارائه کنند. اگر یک قابلیت به اندازه کافی خوب باشد، به ورژن بعدی اضافه خواهد شد.

معکوس کردن تراکنش‌ها: تصور کنید پلیس موفق شده یک جاعل اسکناس را ردیابی و دستگیر کند. با وجود این موفقیت، پلیس به سختی قادر به بازگرداندن پول افراد دریافت‌کننده اسکناس‌های تقلبی است. خوشبختانه در بلک چین می‌توان اقداماتی جبرانی انجام داد. اگر حجم خسارت بالا و کاربران شاکی متعدد باشند، توسعه‌دهنده قادر است تمام معاملات انجام شده از یک تاریخ مشخص به بعد را غیر موجود اعلام کند، گویا آن‌ها هرگز انجام نشده‌اند. برای افراد درست‌کار، این فرآیند معکوس کردن به معنی اجبار برای انجام مجدد تراکنش‌ها است. برای افراد سواستفاده‌کننده از شبکه در زمان وجود رخنه، معکوس کردن به معنی دشوار شدن (نه غیر ممکن شدن) سرقت است.

فورک چیست؟

بعد از اعمال تغییر در نرم افزار، یک انشعاب یا همان فورک ایجاد خواهد شد. منظور از انشعاب، جدا شدن مسیر نسخه جدید از نسخه قبلی است. در پروژه‌های متن باز ایجاد انشعاب‌هایی از نسخه اولیه به وفور رخ می‌دهد. به عبارتی این مفهوم قبل از هارد فورک برلین اتریوم نیز وجود داشته است. با این حال، تمایز بین هارد فورک و سافت فورک تقریبا مختص به حوزه بلاک چین است. به زبان ساده، منظور از فورک اعمال تغییر در پروتکل است.

تغییر در سافت فورک، پیش – سازگار (Backward-Compatible) است. گره‌ها مجبور به دریافت ورژن جدید نرم افزار نیستند، مگر این که بخواهند عملی خلاف قوانین جدید انجام بدهند. گره‌های منطبق با ورژن قدیمی نرم افزار همچنان می‌توانند با نودهای دریافت‌کننده نسخه جدید ارتباط برقرار کنند، چرا که ویژگی‌ها و قوانینی سازگار با مجموعه قوانین قدیمی، اضافه شده‌اند.

تغییر در هارد فورک، پیش – ناسازگار (Backward-Incompatible) است. بعد از یک هارد فورک، ارتباط گره‌های دریافت‌کننده ورژن جدید نرم افزار با گره‌های منطبق با نسخه قبلی از بین می‌رود. به طور معمول، وقتی یک سری نودها ویژگی‌‌ها و قوانینی ناسازگار با قوانین نودهای قدیمی اضافه می‌کنند، چنین انشعابی پدیدار می‌شود. در نتیجه، بلاک چین تقسیم شده و دو شبکه مجزا تشکیل خواهد شد.

گس اتریوم چیست؟

گس اتریوم واحدی است که مقدار تلاش محاسباتی مورد نیاز به منظور اجرای اعمال خاص را اندازه‌گیری می‌کند. در شبکه اتریوم، هر عملی اعم از تایید یک تراکنش، اجرای یک اسمارت کانترکت یا راه‌اندازی یک عرضه اولیه سکه نیازمند مقداری گس است. Gas به زبان ساده، برای محاسبه مقدار کارمزد مورد نیاز برای پرداخت به پلتفرم اتریوم به منظور اجرای یک عملیات پرداخت می‌شود. انجام هر کاری هزینه خاص خود را دارد و این هزینه با گس در اتریوم محاسبه می‌شود.

منبع: decrypt

مطالب مرتبط

  • raheem shiri
  • ۰
  • ۰

هاوینگ بیت کوین چیست و چه معنایی دارد؟ چه زمانی رخ می‌دهد؟ چه تأثیری روی ارزش بیت کوین می‌گذارد؟ در این پست با کمک مقاله‌ای از وب‌سایت «99bitcoins» به زبان ساده به این سوالات پاسخ می‌دهیم.

خلاصه هاوینگ بیت کوین

به طور میانگین، هر چهار سال یکبار (پس از گذشت ۲۱۰هزار بلاک در بلاک چین بیت کوین)،خرید بیت کوین  میزان تولید بیت کوین‌های جدید به شکل ناگهانی نصف می‌شود یا به‌طور دقیق‌تر، پاداش اهدایی به ماینرها برای اضافه کردن یک بلاک به بلاک چین ۵۰ درصد کاهش می‌یابد. هاوینگ توسط ساتوشی ناکاموتو، خالق ناشناس بیت کوین، و با هدف کنترل تورم بیت کوین، در کد این شبکه قرار داده شده است.

از آنجایی که رویداد هاوینگ در واقع نرخ عرضه بیت کوین‌های جدید یا همان عرضه را نصف می‌کند، به عقیده کارشناسان این رویداد تأثیر قابل‌توجهی بر قیمت بیت کوین می‌گذارد و می‌تواند ارزش بیت کوین را در طول زمان افزایش دهد.

این خلاصه‌ای بود از رویداد هاوینگ برای کسانی که وقت زیادی برای مطالعه ندارند، اما اگر به دنبال اطلاعات دقیق‌تری هستید، بهتر است به خواندن ادامه دهید.

هاوینگ بیت کوین به چه معناست؟

هاوینگ بیت کوین چیست و چه تاثیری بر قیمت دارد؟
هاوینگ بیت کوین

برای درک مفهوم هاوینگ بیت کوین، ابتدا باید با مفاهیم اولیه استخراج بیت کوین آشنا شوید. به طور خلاصه، می‌توان گفت که افرادی داوطلب تحت عنوان استخراج‌کننده یا «ماینر» برای تایید تراکنش‌های بیت کوین و حفظ امنیت آن، قدرت پردازش سخت‌افزارهای خود را در فرایندی به نام «استخراج» در اختیار شبکه قرار می‌دهند که مستلزم مصرف برق و حل معادلات ریاضی پیشرفته است. شبکه به عنوان پاداش مقداری بیت کوین تولید می‌کند و به استخراج‌کنندگان می‌دهد. هاوینگ هر چهار سال یکبار پاداش استخراج‌کنندگان را نصف می‌کند.

هنگامی‌ که ساتوشی ناکاموتو مشغول تعیین قوانین پروتکل بیت کوین بود، روی دو قانون بیش از همه تأکید داشت:

  • موجودی بیت کوین متناهی و محدود به ۲۱ میلیون واحد باشد.
  • تعداد بیت کوین‌های تولیدشده به ازای هر بلاک، پس از هر ۲۱۰,۰۰۰ بلاک، ۵۰ درصد کاهش یابد.

هالوینگ یا هاوینگ؟

در تلفظ عبارت هاوینگ (halving)، حرف «L» تلفظ نمی‌شود. بنابراین اگرچه در میان کاربران فارسی‌زبان از عبارت هالوینگ هم استفاده می‌شود، هاوینگ صحیح‌تر است.

هاوینگ بیت کوین هر چند سال یکبار رخ می‌دهد؟

با توجه به این‌ که در هر ساعت به‌طور میانگین ۶ بلاک پیدا می‌شود و رویداد هاوینگ هم پس هر ۲۱۰ هزار بلاک اتفاق می‌افتد، می‌توان به‌طور تقریبی گفت که هاوینگ هر ۴ سال یک‌بار رخ می‌دهد.

در ابتدای فعالیت بیت کوین، هر ده دقیقه ۵۰ واحد بیت کوین تولید می‌شد، یا به عبارت دقیق‌تر اولین ماینری که به پاسخ معادله بلاک می‌رسید، ۵۰ بیت کوین دریافت می‌کرد. در سال ۲۰۱۲، پس از اولین هاوینگ، پاداش استخراج به ۲۵ رسید و در سال ۲۰۱۶، پس از دومین هاوینگ، پاداش استخراج به ۱۲.۵ واحد رسید. امروز که در حال نگارش این مقاله هستیم، در هر ده دقیقه حدود ۱۲٫۵ بیت کوین تولید می‌شود. این رقم بعد از هاوینگ بعدی که در می ۲۰۲۰ (اردیبهشت ۹۹) اتفاق خواهد افتاد، به ۶٫۲۵ بیت کوین کاهش می‌یابد.

فلسفه رویداد هاوینگ چیست؟

شاید شما هم از خودتان بپرسید که چرا طراحی این تغییر در پاداش ماینرها لازم بوده است و چرا نباید نرخ پاداش اعطایی به ماینرها را ثابت نگاه داشت. آیا این رویداد به ضرر ماینرها تمام نخواهد شد؟

 پاسخ این سؤال در قانون عرضه و تقاضا نهفته است.

اگر بیت کوین‌های جدید به‌سرعت تولید شوند، یا تعداد بیت کوین‌های قابل تولید نامتناهی باشد، به‌ تدریج تعداد بالای بیت کوین‌های در گردش، ارزش آن را پایین خواهد آورد.

هاوینگ بیت کوین چیست و چه تاثیری بر قیمت دارد؟
عبارت «هاوینگ» به معنای نصف شدن است.

ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، خالق اتریوم، در یادداشت شخصی خود برای وب‌سایت بیت کوین‌مگزین، لزومِ کند کردن سرعت توزیع بیت کوین از طریق رویداد هاوینگ را این‌گونه شرح می‌دهد:

«علت اصلی انجام این کار کنترل تورم است. یکی از بزرگ‌ترین خطاهای ارزهای فیات سنتی که تحت کنترل بانک‌های مرکزی هستند، این است که این بانک‌ها می‌توانند به هر میزان که بخواهند پول چاپ کنند و اگر بیش‌ازحد چاپ کنند، ارزش ارز دولتی طبق قانون عرضه و تقاضا سریعاً رو به کاهش می‌گذارد.

بیت کوین برخلاف ارزهای رایج طوری طراحی شده است که مثل یک کالای باارزش، مانند طلا، عمل کند. میزان طلاهای موجود در دنیا محدود است و با استخراج هر گرم از آن، استخراج طلاهای باقی‌مانده سخت‌تر از قبل می‌شود.

به دلیلِ همین عرضه (موجودی) محدود است که طلا توانسته در طی شش هزار سال گذشته، جای پای خود را به‌عنوان یک وسیله تبادل و ابزار ذخیره ارزش محکم کند. کاری که امیدواریم بیت کوین هم از پس انجام آن برآید.»

هاوینگ بعدی در چه تاریخی اتفاق خواهد افتاد؟

با توجه به میانگین زمان موردنیاز برای تولید بلاک (۱۰ دقیقه)، هاوینگ بعدی باید در ماه می یا نهایت ژوئن سال ۲۰۲۰ (اردیبهشت تا خرداد ۹۹) اتفاق بیفتد.

برای مشاهده شمارش‌گر معکوس هاوینگ بیت کوین می‌توانید به صفحه قیمت بیت کوین سایت ارزدیجیتال مراجعه کنید.

حقیقت این است که زمان بلاک‌های بیت کوین دقیقاً ۱۰ دقیقه نیست و به طور میانگین به ده دقیقه می‌رسد. از زمان خلق بیت کوین تاکنون میانگین زمان موردنیاز برای خلق یک بلاک ۹ دقیقه و ۲۰ ثانیه بوده است و نه ۱۰ دقیقه کامل که حدود ۷ درصد سریع‌تر از زمان تخمینی ما است.

هاوینگ چه تأثیری روی قیمت بیت کوین می‌گذارد؟

مهم‌ترین سؤال افراد درباره هاوینگ این است که آیا این روی قیمت بیت کوین تأثیر خواهد گذاشت و پاسخ آن این است که کسی نمی‌داند. در واقع، روی کاغذ و از نظر تئوری، با فرض ثابت بودن تقاضا، اگر عرضه نصف شود، قیمت باید دو برابر قبل باشد تا به تقاضا پاسخ بدهد، اما لزوماً نمی‌توان گفت که تقاضا ثابت بماند و کاهش پیدا نکند.

در سال ۲۰۱۶ و یک هفته پس از رویداد هاوینگ، تغییر زیادی در قیمت بیت کوین حاصل نشد. در آن زمان قیمت بیت کوین در حدود ۶۵۰ دلار بود و یک هفته بعد قیمت آن به ۶۷۵ دلار رسید که تغییر چشمگیری به حساب نمی‌آمد. اما بیش از یک سال بعد در سال ۲۰۱۷، قیمت بیت کوین به بالاترین رقم تاریخش یعنی ۲۰,۰۰۰ دلار رسید.

اولین هاوینگ بیت کوین هم در تاریخ ۲۸ نوامبر ۲۰۱۲ و بعد از استخراج ۲۱۰ هزارمین بلاک اتفاق افتاد. قیمت بیت کوین در آن تاریخ ۱۳٫۴۲ دلار بود و به نظر می‌رسید که هاوینگ تأثیر چندانی روی قیمت نداشته است. درست است که قیمت بیت کوین بعد از مدت کوتاهی به ۲۳۰ دلار رسید، اما خیلی‌ها این افزایش را به بحران مالی کشور قبرس نسبت می‌دهند.

هاوینگ بیت کوین چیست و چه تاثیری بر قیمت دارد؟
قیمت بیت کوین در زمان دو هاوینگ قبلی

با این حال، هنوز هم استدلال‌های موجود حاکی از این است که یا قیمت افزایش می‌یابد و یا هیچ تغییری ایجاد نخواهد شد.

خیلی‌ها هم معتقدند که رویداد هاوینگ تنها برای اعضای جامعه بیت کوین شناخته شده است و به همین دلیل نمی‌تواند کسی را غافلگیر کرده یا باعث ایجاد تغییر چشمگیری در قیمت بیت کوین شود.

هیچ‌کس در این میان اعتقادی به این ندارد که هاوینگ به هیچ شکلی بتواند قیمت بیت کوین را کاهش دهد.

سؤالات متداول در مورد هاوینگ بیت کوین

آخرین بیت کوین در چه سالی استخراج می‌شود؟

طبق برآوردهای مربوط به رویداد هاوینگ، تعداد نهایی بیت کوین‌ها در سال ۲۱۴۰ به حدود ۲۱ میلیون (۲۰۹۹۹۹۹۹٫۹۷۶۹) واحد خواهد رسید.

آیا استخراج بیت کوین پایانی خواهد داشت؟

خیر، تا وقتی که بیت کوین وجود داشته باشد، استخراج آن‌ هم لزوماً ادامه خواهد داشت. هنگامی‌ که پاداش بلاک به قدری کاهش یابد که کفاف هزینه‌های استخراج‌ را ندهد، پاداش ماینرها از طریق کارمزد تراکنش‌ها تأمین خواهد شد.

در هرروز چه تعداد بیت کوین استخراج می‌شود؟

در هرروز به‌طور میانگین ۱۴۴ بلاک استخراج می‌شود که با این حساب (۲۴ ساعت شبانه‌روز * ۶۰ دقیقه در هر ساعت / ۱۰ دقیقه برای هر بلاک) میانگین تعداد بیت کوین‌های استخراج‌شده تا قبل از می ۲۰۲۰ (هاوینگ)، هر روز ۱۸۰۰ واحد است.

جمع‌بندی

بیت کوین با این هدف ساخته شده که بتواند ارزشمند باقی بماند و هاوینگ درست به همین دلیل در آن تعبیه‌ شده است. تنها تعداد مشخصی بیت کوین (۲۱ میلیون) وجود خواهد داشت و با هاوینگ، تورم حاصل از عرضه بیت کوین ها با کند کردن نرخ توزیع کنترل می‌شود.

هاوینگ بیت کوین چیست و چه تاثیری بر قیمت دارد؟

  • raheem shiri
  • ۰
  • ۰

اولگ آندریف (Oleg Andreev)، طراح نرم‌افزار و توسعه‌دهنده امنیت، در مقاله‌‌ای که در وبلاگ شخصی خود منتشر کرده است، بیت کوین را با دارایی‌ها، فناوری‌ها و پدیده‌های اقتصادی و اجتماعی مختلف مقایسه کرده و تفاوت‌ها و شباهت‌های آنها را بررسی کرده است. آندرو در مقاله خود ابتدا شباهت‌ها و سپس تفاوت‌های بیت کوین را با هر کدام از آن پدیده‌ها بیان می‌کند. در ادامه، برای مطالعه این مقاله با ارزدیجیتال همراه باشید.

پول نقد

بیت کوین شبیه چه چیزهایی است؟

بیت کوین شبیه پول نقد است. تراکنش بیت ­کوین غیرقابل‌برگشت است و شما مسئولیت کامل آن را برعهده دارید. اگر کلید خصوصی کیف پولتان را گم یا فراموش کنید، دارایی خود را از دست می‌دهید. می­‌توانید به کسی بیت کوین بدهید تا آن را برایتان نگه‌ دارد، اما مثل بانک باید به این افراد اعتماد داشته باشید و مطمئن باشید که با پول شما فرار نخواهند کرد.

بیت کوین شبیه پول نقد نیست. می‌توانید هر اندازه که می­‌خواهید بیت­ کوین ذخیره کنید و آنها برخلاف پول نقد فیزیکی هیچ فضایی را اشغال نخواهند کرد. می‌توانید آن را از طریق ارتباطات سیمی یا رادیویی برای هر کسی ارسال کنید. جعل بیت کوین غیرممکن است. تراکنش در یک ثانیه انجام نخواهد شد، باید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه صبر کنید تا رمزنگاری توسط شبکه اثبات شود و کاملاً مطمئن شوید که معامله انجام شده است. با این حال، گاهی می‌­توانید تراکنش‌هایی با کارمزد نزدیک به صفر را به شبکه بفرستید. ریسک لغو شدن این تراکنش‌ها نسبتاً پایین است.

طلا

بیت کوین شبیه چه چیزهایی است؟

بیت کوین شبیه طلا است. بیت­ کوین به‌ خودیِ‌ خود تولید نمی‌­شود و مقدار محدودی از آن وجود دارد. این مقدار در چهار بُعد فضا-زمان (سه بعد مربوط به فضا و یک بعد مربوط به زمان) و البته بیشتر در زمان پراکنده است. برای به‌دست‌آوردن بیت کوین­‌ها، کسی باید آن­ها را به شما بدهد یا آن را استخراج کنید. بیت کوین همچون طلا درخشان است، نه ازنظر فیزیکی، بلکه ازمنظر فناوری: مهندسی چشم‌نواز، انگیزه‌های عاقلانه، مجهز بودن به زبان برنامه‌نویسی قراردادها، داشتن آزادی در انتخاب و به‌ دور بودن از زور و اجبار، ویژگی‌هایی است که باعث درخشندگی بیت کوین می‌شود و مردم را به خود جلب می‌کند.

بیت کوین شبیه طلا نیست. عرضه بیت کوین‌های جدید از طریق فرایند استخراج، کاملاً معین و برنامه‌ریزی شده است (در هر ساعت، فقط تعداد معینی بیت کوین تولید می‌شود). بنابراین، مطمئن خواهید بود که هیچ­‌کس به‌طور ناگهانی کوهی از بیت کوین پیدا نمی‌کند یا آن را در سیاره‌‌ای دیگر استخراج نخواهد کرد. برای مثال، سیارک «۱۶ Psyche» که مدار آن بین مدار مریخ و مشتری قرار دارد، به‌اندازه‌ای طلا دارد که اگر طلاهای آن را با قیمت فعلی هر اونس بین کل مردم دنیا تقسیم کنیم، حدود ۱۰۰ میلیارد دلار طلا به هر فرد خواهد رسید و این یعنی نابودی یک‌شبه اقتصاد جهان. اما نمی‌توانید هیچ سیاره‌ای پیدا کنید که در آن مقدار زیادی بیت کوین ذخیره شده باشد!

بیت کوین به چه چیزهایی شباهت دارد؟
سیارک «۱۶ Psyche»؛ تهدیدی بالقوه برای کمیابی طلا

برخلاف طلا، استخراج بیت ­کوین‌­ها به‌طور مشخصی برنامه­‌ریزی شده است. اگر تلاش ماینرها برای استخراج بیت کوین بیشتر شود، سختی شبکه مجدداً تنظیم شده و فرایند استخراج سخت‌تر می‌شود. روی کاغذ استخراج تمام طلاهای موجود در یک روز امکان‌پذیر است؛ اما درمورد بیت ­‌کوین، حتی اگر قدرتمندترین کامپیوترهای دنیا را هم به ‌کار بگیرید، نمی‌توانید این کار را انجام دهید.

بانک

بیت کوین شبیه چه چیزهایی است؟

بیت کوین شبیه بانک است. در بیت­ کوین هم مانند بانک با کامپیوترها، پایگاه‌های داده و تراکنش‌ها سروکار داریم. پایگاه داده‌­ تاریخچه‌ی تمام پرداخت‌های ورودی و خروجی را ذخیره می‌کند؛ یعنی چه کسی چه مقدار دارایی را به چه کسی ارسال می‌کند. اینجا همه چیز دیجیتال است. هیچ اتاق خزانه‌ای برای ذخیره طلا و صندوق امانات وجود ندارد، فقط از تعدادی داده در یک «دفتر کل» نگه‌داری می‌شود. این شباهت ساختاری بیت کوین با بانک است.

بیت کوین شبیه بانک نیست. در بیت کوین، همه می­‌توانند صحّت دفتر­ کل را تأیید کنند. برای به‌روزرسانی دفتر کل و اطمینان از عدم‌مداخله در آن، هیچ مدیر مسئولی وجود ندارد. هر شخصی می‌تواند چند حساب داشته باشد و همه این حساب­‌ها بی‌­نام باشند (مگر اینکه شخصی بخواهد هویت خود را فاش کند). دفتر کل توزیع‌شده‌ی بیت کوین، نام‌­ها را ذخیره نمی­‌کند، تنها چیزی که در این دفتر کل ذخیره می‌شود، آدرس و موجودی هر آدرس است. بانک می‌تواند بیشتر از آن مقدار پولی را که در اختیار دارد وام ­‌دهد، اما امکان «بانکداری ذخیره کسری» در بیت کوین وجود ندارد. بانکداری ذخیره کسری به نوعی از بانکداری گفته می‌شود که ذخیره بانک تنها کسری از تمامی موجودی مشتریان است. درحقیقت، هیچ بدهکاری‌ای در دفتر کل بیت کوین وجود ندارد. شما یا در آدرس خود پول دارید و کاملاً متعلق به شماست یا در آن آدرس پول ندارید و هرگز نمی­‌توانید از آن استفاده کنید! همچنین بیت کوین به شما این اجازه را می‌­دهد تا از طریق قراردادها پول خود را قفل کنید؛ معماهای رمزنگاری، برای اشتراک تصمیم‌گیری بین چند نفر یا تعمیم آن در زمان طراحی شده‌اند.

پول بازیِ مونوپولی

بیت کوین شبیه چه چیزهایی است؟

بیت کوین شبیه پول رایج در بازی مونوپولی است. مانند بازی مونوپولی، بیت­ کوین­‌ها ژتون‌­های غیرقابل لمسی هستند که ارزشی ندارند و افراد به این خاطر به آن­ها ارزش می‌دهند که می‌توان از آنها در بازی استفاده کرد. در حقیقت، درمورد طلا و هر پول دیگری نیز همین امر صدق می­‌کند.

بیت کوین شبیه پول مونوپولی نیست. تفاوت بیت کوین با توکن‌های مونوپولی این است که تعداد بیت کوین‌ها محدود است و هیچ­‌کس قادر نیست آن­ها را جعل کند. به همین دلیل، کاندیدای خوبی برای جایگزینی کالاهای کلکسیونی شناخته‌شده در جهان مانند سکه­‌های نقره و طلا است و قابلیت ذخیره ارزش را دارد.

گیت

بیت کوین شبیه چه چیزهایی است؟

بیت کوین شبیه گیت است. گیت (Git) یک نرم‌افزار کنترل و محافظت از نسخه‌های کدهای منبع‌باز و وسیله‌ای برای برنامه‌نویسان و توسعه‌دهندگان است تا بتوانند کارهای خود را در آن ذخیره، مدیریت و ویرایش کرده و یا به اشتراک بگذارند. در گیت، تمام تغییرات توسعه‌دهندگان به‌عنوان یک زنجیره سازماندهی شده و توسط هش‌نگاری محافظت می­‌شوند. اگر از صحت آخرین هش اطمینان داشته باشید، می­‌توانید تمام اطلاعات قبلی را از هر منبعی دریافت و تأیید کنید تا مطمئن شوید که این همان چیزی است که انتظارش را داشتید. به همین نحو، در بیت کوین نیز تمام تراکنش‌ها در زنجیره‌ای به‌نام بلاک چین سازمان‌دهی می‌شوند. به‌محض اینکه اعتبار یک بلاک تأیید شد، با اعتماد به هش آن می‌توانید به هش تمام بلاک‌های قبلی و اطلاعات موجود در آنها اعتماد کنید. در این حالت ذخیره‌سازی توزیع‌شده امکان‌پذیر می‌شود و روند بررسی صحت موضوع آسان‌تر می‌شود.

بیت کوین شبیه گیت نیست. علی‌رغم کارکرد بسیار نزدیک بیت کوین و گیت در هش‌نگاری اطلاعات ذخیره‌شده، این دو تفاوت‌هایی نیز دارند. در سیستم بیت‌ کوین همه تلاش می­‌کنند که بر روی یک زنجیره کار کنند. اما در گیت، همه ممکن است شاخه­‌های متعددی داشته باشند و در طول روز آنها را از هم جدا و دوباره باهم ترکیب کنند. در بیت کوین نمی­‌توان شاخه‌­های مجزا را ترکیب کرد. بلاک ‌چین درواقع درخت سوابق تراکنش‌ها است؛ اما همیشه یک شاخه بزرگ وجود دارد که ارزشمند است و شاخه‌­های کوچک فرعی (که هیچ‌گاه بیش از یک یا دو بلاک دوام ندارند) به‌هیچ‌وجه ارزشی ندارند. در گیت محتوا اهمیت دارد، نه شاخه‌ها؛ در حالی‌که در بیت کوین، اجماع بر سر شاخه اصلی مهم‌تر از محتواست.

بیت‌تورنت

بیت کوین شبیه چه چیزهایی است؟

بیت کوین شبیه بیت‌تورنت است. بیت‌تورنت بستری برای اشتراک‌گذاری فایل‌ و تمرکززدایی از حجم انبوهی از اطلاعات است. با استفاده از بیت‌تورنت، کاربران می‌توانند به‌صورت همتابه‌همتا با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و فایل‌های موردنظر خود را ارسال یا دریافت کنند. بیت‌تورنت، شبکه‌­ای کاملاً غیرمتمرکز است، هیچ بانک یا سروری برای ذخیره اطلاعات به‌صورت متمرکز وجود ندارد. بلاک ­‌چین بیت کوین نیز مانند یکی از فایل‌های بیت‌تورنت است؛ یعنی از لحاظ رمزنگاری کاملاً تاییدشده است و در تعداد بسیار زیادی از کامپیوترها به اشتراک گذاشته شده است. تمام مشارکت‌کنندگان در شبکه، از جمله استخراج‌کنندگان، براساس مساوات عمل می‌کنند. اگر یک بخش از شبکه مختل شود، جریان تراکنش‌ها می‌تواند از طریق سایر بخش‌های شبکه ادامه داشته باشد. حتی اگر کل شبکه از کار بیفتد، اطلاعات مربوط به تراکنش‌ها در هزاران رایانه مستقل ذخیره شده و پول هیچ‌کس از بین نمی‌­رود. وقتی ماینرها دوباره با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، تراکنش‌ها دوباره از سر گرفته می‌شود؛ انگار که هیچ اتفاقی رخ نداده است. هم بیت­ کوین و هم بیت‌تورنت می­‌توانند از یک جنگ هسته‌ای جان سالم به در­برند؛ زیرا اطلاعات از تشعشعات رادیواکتیو آسیب نمی‌بیند و می‌­تواند به راحتی تکثیر شود.

بیت کوین شبیه بیت‌تورنت نیست. آنها دو تفاوت عمده با یکدیگر دارند. در بیت‌تورنت، تعداد بسیار زیادی فایل مختلف وجود دارد؛ اما در بیت کوین به جای فایل‌‎های بسیار، یک پرونده واحد وجود دارد که همیشه در حال بزرگتر شدن است؛ این پرونده بلاک ‌­چین نام دارد. همچنین مهم‌ترین شرکت‌کنندگان در شبکه بیت کوین، یعنی ماینرها، در ازای مشارکتی که در شبکه دارند، کارمزد و پاداش دریافت می‌کنند. اما مشارکت‌‌کنندگان در بیت ‌تورنت از چنین مزیتی برخوردار نیستند.

آزادی بیان

بیت کوین شبیه چه چیزهایی است؟

بیت کوین مانند آزادی بیان است. هر تراکنش، یک پیام کوتاه عمومی است که فارغ از کجا بودن و چگونگی آن می‌تواند بیان شود. اگر برخی از ماینرها این پیام را دریافت کنند، آن را در بلاک‌ چین اضافه می‌کنند و این پیام برای همیشه در تاریخچه خواهد ماند. همه آن را خواهند دید و هیچ‌­کس قادر به پاک کردن آن نیست. پس بیت کوین شباهت بسیار زیادی به پدیده آزادی بیان دارد.

بیت کوین شبیه آزادی بیان نیست. به زبان آوردنِ هر چیزی هزینه دارد. برای انتقال کوین در یک تراکنش، ابتدا باید آن کوین را داشته باشید. بنابراین هر کسی که کوین ندارد، اجازه انجام تراکنش را هم ندارد و فقط کسانی این حق را دارند که شایستگی‌اش را داشته باشند و بتوانند ابتدا مقداری کوین به ‌دست آورند. همچنین ممکن است استخراج‌کنندگان تراکنش‌های بدون کارمزد یا حاوی اسپم را رد کنند. بنابراین هیچ‌کس مجانی برای کسی کار نمی‌کند؛ اما همه سعی می­‌کنند داوطلبانه با یکدیگر همکاری کنند. از این نقطه‌نظر، بیت کوین مغایر با آزادی بیان است.

اما در پایان و به بیان بسیار ساده؛ بیت ­کوین به پول اینترنتی جادویی شباهت دارد.

بیت کوین شبیه چه چیزهایی است؟

  • raheem shiri
  • ۰
  • ۰

وایت پیپر که در فارسی تحت‌عنوان «اوراق سفید» ترجمه شده است، در حقیقت به گزارشی جامع و کامل از عملکرد یک طرح یا پروژه و مشکلی که حل می‌کند اشاره دارد. کاربرد وایت پیپر محدود به دنیای ارزهای دیجیتال نیست؛ اما امروزه این اصطلاح در فضای بلاک چین و ارزهای دیجیتال نیز بسیار کاربرد دارد و به‌کرات دیده می‌شود. در این مقاله نگاهی به اهمیت وایت پیپر در حوزه ارزهای دیجیتال داریم و روش‌های صحیح مطالعه آن را بررسی کنیم.

وایت پیپر در حوزه ارزهای دیجیتال چیست؟

وایت پیپر در حوزه ارزهای دیجیتال سندی (معمولاً یک فایل PDF) است که توضیحی جامع از یک پروژه غیرمتمرکز (ارز دیجیتال یا شبکه مبتنی بر بلاک چین) در آن ارائه شده است. در حقیقت وایت پیپر یک معرفی‌نامه از پروژه است که به خواننده توضیح می‌دهد یک پروژه قرار است چه مشکلی را حل کند. وایت پیپر در هر حوزه‌ای می‌تواند وجود داشته باشد و محدود به دنیای ارزهای دیجیتال نیست.

زمانی که با یک ارز دیجیتال جدید روبه‌رو هستیم (علی‌الخصوص اگر این پروژه در مرحله عرضه اولیه سکه یا همان ICO قرار داشته باشد)، اولین گامی که برای تحلیل آن باید برداریم، مطالعه وایت پیپر است.

هدف از نگارش این سند در فضای ارزهای دیجیتال، ارائه نقشه‌ای دقیق از آینده این ارزها و برنامه‌های آنهاست. توضیح جامعی از خود محصول و فناوری‌ای که پشت آن قرار دارد، مشکلی که این محصول قرار است آن را حل کند، جزئیاتی در خصوص توکن دیجیتال آن و اطلاعاتی در مورد تیم توسعه‌دهنده و نقشه راه آن‌ها برای این پروژه، از جمله مواردی هستند که در وایت پیپر باید به آنها اشاره شود.

معروف‌ترین وایت پیپر موجود در دنیای ارزهای دیجیتال، گزارش معرفی بیت کوین است. این وایت پیپر با عنوان «بیت کوین: یک سیستم پرداخت نقدی الکترونیک و همتابه‌همتا»، در سال ۲۰۰۸ توسط ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto)، خالق ناشناس بیت کوین منتشر شده و تولد اولین ارز دیجیتال غیرمتمرکز جهان را رقم زده است. از این لینک می‌توانید وایت پیپر بیت کوین را مطالعه کنید.

مطالعه وایت پیپر پروژه‌ها (پیش از سرمایه‌گذاری روی آنها) به سه دلیل اهمیت دارد. اولین دلیل این است که به شما این امکان را می‌دهد تا خود پروژه را درک کنید و با آن آشنا شوید. دلیل دوم این است که با مطالعه وایت پیپر می‌توانید مشکلی را که این پروژه در صدد رفع آن است کشف کنید و بررسی کنید که آیا این پروژه خواهد توانست چنین مشکلی را حل کند یا خیر. در نهایت اینکه مطالعه وایت پیپر، توانایی سنجش اعتبار توکن پروژه را در اختیار شما قرار می‌دهد و شما خواهید توانست با دید بازتری در خصوص سرمایه‌گذاری (یا سرمایه‌گذاری نکردن) بر روی آن تصمیم‌گیری کنید.

نباید این نکته را فراموش کرد که وایت پیپرها را تیم پروژه می‌نویسند و بنابراین تا زمانی که بررسی و تحلیل دقیق انجام نشود، به‌صورت مستقیم نمی‌توان نکته منفی در یک وایت پیپر پیدا کرد. بدیهی است که تیم توسعه یک پروژه در گزارش‌های خود تنها از پروژه خود تعریف و تمجید می‌کنند، اما با بررسی عمیق می‌توان نقاط ضعف و گفته‌نشده پروژه را پیدا کرد.

در ادامه به‌طور مختصر توضیح می‌دهیم که چطور یک وایت پیپر را مطالعه کنید. با کمک این سند برای تصمیم‌گیری در خصوص سرمایه‌گذاری در ارز دیجیتال یا ICO بعدی خود، به یک سلاح قوی مجهز خواهید شد.

یک وایت پیپر شامل چه بخش‌هایی می‌شود؟

وایت پیپر

یک وایت پیپر استاندارد و کامل، شامل بخش‌های زیر است:

چکیده (Abstract)

در قسمت چکیده، یک دید کوتاه اما کلی از پروژه و بخش‌های پیش‌رو به شما ارائه خواهد شد. در حقیقت، وظیفه چکیده این است که شما را به مطالعه ادامه مطلب ترغیب کند و کنجکاوی شما را در خصوص جزئیات پروژه برانگیزد.

مقدمه (Introduction)

در قسمت مقدمه معمولاً مطالب پایه‌ای مانند ماهیت بلاک چین و ارزهای دیجیتال و مزایای آن‌ها گنجانده می‌شود و همچنین بازاری که این ارز دیجیتال قصد ورود به آن را دارد نیز در همین قسمت معرفی خواهد شد.

تعریف مشکل (Problem)

این قسمت جزئیات بیشتری را در خصوص بازار هدف پروژه در اختیار کاربران قرار می‌دهد و با دقت بیشتری چالش‌های موجود در این صنعت (صنعت ارزهای دیجیتال) را بررسی می‌کند. این چالش‌ها می‌توانند از نوع فنی و یا مربوط به نوع مدیریت کسب‌وکارها در این حوزه باشند. راه‌حل‌های فعلی هم که برای مقابله با این چالش‌ها در نظر گرفته شده‌اند در این قسمت عنوان شده و تیم توسعه‌دهنده، دلایل خود را برای کافی نبودن راه‌حل‌های موجود بیان می‌کند.

توضیح محصول (Description)

در این قسمت می‌توانید توضیح محصول معرفی‌شده را (از زبان توسعه‌دهنده یا توسعه‌دهندگان آن) مطالعه کنید و دریابید که این پلتفرم، محصول یا سرویس دقیقاً چه کاری را انجام می‌دهد، عملکرد آن به چه شکل است و چگونه خواهد توانست مشکلات عنوان‌شده را برطرف کند.

جزئیات فنی (Technical Details)

در این قسمت از گزارش، شما جزئیات فنی مربوط به بلاک چین پروژه موردنظر را خواهید یافت. مواردی از جمله توضیح دقیق و فنی شیوه توسعه محصول، مشخصات فنی آن و روش توسعه و عرضه کوین یا توکن دیجیتال آن از جمله مواردی هستند که در این قسمت از سند با آن‌ها مواجه خواهید شد.

توکن (Token)

این قسمت به‌طور کامل به کوین یا توکن دیجیتال پروژه اختصاص دارد. با مطالعه این قسمت پی خواهید برد که این کوین یا توکن‌های دیجیتال جدید قرار است چه عملکردی داشته باشند، چه سازوکاری برای عرضه آن‌ها در نظر گرفته شده است و وجود آن‌ها چه نفعی را برای کاربران این پروژه و در مقیاس بزرگ‌تر، جامعه ارزهای دیجیتال به‌همراه خواهد داشت.

جزئیات مربوط به عرضه عمومی

اگر این وایت پیپر در راستای فروش یک توکن خاص نوشته شده باشد، اطلاعات مربوط به عرضه عمومی آن نیز در آن گنجانده خواهد شد. نکاتی همچون زمان راه‌اندازی و عرضه بخش‌های مختلف محصول، طرح‌های تشویقی، جزئیاتی در خصوص افراد واجد (و فاقد) شرایط برای سرمایه‌گذاری بر روی محصول، شیوه استفاده از سرمایه جذب‌شده و نقشه راه پروژه از جمله مواردی هستند که در این قسمت به آن‌ها دسترسی خواهید داشت.

معرفی تیم توسعه‌دهنده

در قسمت‌های انتهایی معمولاً اطلاعاتی در خصوص بنیان‌گذاران پروژه و توسعه‌دهندگان ارشد آن نیز وجود دارد. یک تیم قوی و باتجربه، یکی از ارکان اصلی موفقیت در هر پروژه‌ ارز دیجیتالی است. به همین علت، وجود این بخش در وایت پیپر اهمیت زیادی دارد (و توصیه می‌کنیم حتماً آن را مطالعه کنید). در این قسمت شما می‌توانید سوابق تخصصی هریک از اعضای پروژه را بیابید و با نقشی که در پروژه فعلی ایفا می‌کنند آشنا شوید.

جمع‌بندی (Conclusion)

یک وایت پیپر خوب در نهایت با یک نتیجه‌گیری به اتمام می‌رسد. در قسمت نتیجه‌گیری، خلاصه‌ای از نکات اصلی پروژه ذکر می‌شود و در صورتی که عرضه عمومی توکن در شرف ‌وقوع باشد، این مسئله در همین قسمت یادآوری خواهد شد تا افراد علاقه‌مند، فرصت مشارکت را از دست ندهند.

به وایت پیپر اتکا نکنید

اگرچه پیش از سرمایه‌گذاری در یک پروژه مطالعه وایت پیپر لازم است، نباید تنها به این سند اتکا شود. همان طور که بالاتر ذکر شد، یک وایت پیپر از طرف تیم توسعه‌دهنده منتشر می‌شود و به همین دلیل نمی‌توان دید کاملی از مشکلات و چالش‌های احتمالی پروژه به دست آورد.

به‌جز وایت پیپر معیارهای بسیار زیاد دیگری وجود دارد که نشان می‌دهند آینده یک پروژه تا چه‌اندازه مثبت است. در مقاله آموزش تحلیل فاندامنتال، می‌توانید با این معیارها بیشتر آشنا شوید.

وایت پیپر (White paper) چیست و چگونه آن را مطالعه کنیم؟

  • raheem shiri
  • ۰
  • ۰
  • raheem shiri
  • ۰
  • ۰

حرکات صعودی قیمت در نمودار آلت کوین‌هایی مانند اتریوم، بایننس کوین، پولکادات و ایاس، نشان از این دارد خرید بیت کوین که جریان سرمایه ورودی به آلت کوین‌ها با توجه به نوسانات عرضی بیت کوین در زیر سطح ۶۰,۰۰۰ دلار افزایش یافته است.

به گزارش کوین تلگراف، روندهای تاریخی قیمت برای معامله‌گران به‌عنوان سنجشی برای ارزیابی احتمالات آینده عمل می‌کنند. ماه آوریل (تقریباً از اواسط اردیبهشت تا اواسط خرداد)، با توجه به ۸ مرتبه تثبیت (کلوز) ماهانه به‌صورت کندل‌های سبز و ثبت تنها دو مورد با بازده منفی، به‌عنوان بازه‌ای صعودی برای قیمت به‌حساب می‌آید.

دنی اسکات (Danny Scott)، مدیر عامل صرافی کوین‌کورنر اذعان داشته است که اگر بیت کوین به تقلید از گذشته، ثبت بازده میانگین ۵۰ درصدی خود را طی ده سال گذشته در این ماه تکرار کند، توانایی جهش تا ۸۱,۰۰۰ دلار را خواهد داشت. این امر شاید یکی از دلایلی باشد که ماینرها به‌جای فروش دارایی‌ها در سطوح فعلی، موقعیت‌های خود را در بازار حفظ کرده‌اند. لکس مسکوویسکی (Lex Moskoviski)، مدیر ارشد اطلاعات شرکت سرمایه‌گذاری مسکوویسکی نیز اخیراً به این امر تأکید داشته است که ماینرها در ۲ آوریل تعداد ۴,۳۸۰ بیت کوین و در ۳ آوریل ۴،۴۹۴ بیت کوین را به‌عنوان دارایی‌های تحت‌ اختیار خود انباشت کرده‌اند.

درعین‌حال که بیت کوین به‌عنوان رهبر بی‌چون‌وچرای بازار باقی مانده است، نکته مثبتی که وجود دارد این است که برخی از شرکت‌های بزرگ و تأثیرگذار، شروع به کشف فرصت‌های جدید در بخش‌های مختلف این حوزه کرده‌اند.

توبی لوتکه (Tobi Lutke)، مدیر عامل شرکت تجارت الکترونیک شاپیفای، اظهار داشته است که این شرکت در حال بررسی راه‌های ادغام با امور مالی غیرمتمرکز (Defi) است. لوتکه در توییتی از جامعه دیفای در ارتباط با اینکه این شرکت چه نقشی در این حوزه می‌تواند ایفا کند، سؤال کرده است. اگر نتیجه به‌خصوص و رضایت‌بخشی از این تلاش حاصل شود، اکوسیستم کل حوزه ارزهای دیجیتال تقویت خواهد شد.

نمودار ۵ ارز دیجیتال برتر این هفته که در کوتاه‌مدت قابلیت ثبت عملکرد بهتری را نسبت به کلیت بازار دارند، بررسی می‌کنیم.

بیت کوین (BTC)

قیمت بیت کوین طی چند روز گذشته و برای بار دیگر در شکست مقاومت روانی ۶۰,۰۰۰ دلاری خود ناموفق بوده است که این امر در نهایت موجب ذخیره سود معاملات به‌دست معامله‌گران کوتاه‌مدت شده است. این موضوع ریزش قیمت را طی روز گذشته تا میانگین متحرک نمایی ۲۰ روزه (EMA ۲۰ – خط آبی در تصویر) در ۵۶,۵۱۸ دلار در پی داشت.

پنج ارز دیجیتالی که معامله‌گران در این هفته باید زیر نظر بگیرند
برای مشاهده سایز اصلی روی تصویر کلیک کنید

تعدیل شیب میانگین‌های متحرک و موفق نبودن شاخص قدرت نسبی (RSI) در حرکت به بالای خط روند نزولی نشان از این دارد که فروشندگان با قدرت در حال دفاع از ناحیه مقاومتی ۶۰,۰۰۰ الی ۶۱,۸۲۵.۸۴ دلار هستند.

اگر گاوهای باز موفق به نفوذ قیمت به بالای این ناحیه مقاومتی شوند، گروهی از فروشندگان به تله خواهند افتاد که این امر می‌تواند به ریزش یک‌باره و کوتاه‌مدتی در قیمت منجر شود. با این حرکت مومنتوم صعودی قیمت تقویت خواهد شد و قیمت توانایی پرتاب تا سطح ۶۹,۵۴۰ دلار و در بالای آن تا ۷۹,۵۶۶ دلار را خواهد داشت.

در طرف مقابل اگر خریداران موفق به نقض مانع ۶۰,۰۰۰ دلاری نشوند، احتمال شکست قیمت به زیر میانگین متحرک نمایی ۲۰ روزه افزایش خواهد یافت. در چنین شرایطی ممکن است برای بار دیگر میانگین متحرک ساده ۵۰ روزه (SMA ۵۰ – خط قرمز در تصویر) در ۵۳,۷۷۱ دلار نیز دیده شود. نظارت بر این سطح مهم خواهد بود، زیرا شکست (بریک اوت) قیمت به زیر آن از تغییر روند کوتاه مدت قیمت هشدار می‌دهد.

پنج ارز دیجیتالی که معامله‌گران در این هفته باید زیر نظر بگیرند
برای مشاهده سایز اصلی روی تصویر کلیک کنید

نمودار چهارساعته قیمت از شکل‌گیری احتمالی الگوی سر و شانه معکوس هشدار می‌دهد که با بریک اوت به بالای مقاومت روانی ۶۰,۰۰۰ دلار فعال خواهد شد. هدف این الگو نیز در سطح ۶۹,۵۴۰ دلار قرار می‌گیرد.

به‌هرحال شیب میانگین متحرک نمایی ۲۰ دوره‌ای به‌سمت پایین چرخیده است که نشان از تلاش خرس‌های بازار به‌منظور تثبیت برتری خود در بازار دارد. اگر قیمت پس از برخورد به میانگین متحرک نمایی ۲۰ دوره به‌سمت پایین چرخش کند، احتمال عمیق‌تر شدن اصلاح تا ۵۴,۷۰۰ دلار وجود خواهد داشت. شکست قیمت به زیر این سطح، مسیر ریزش آن را تا ۵۰,۴۶۰.۰۲ دلار باز خواهد گذاشت.

اتریوم (ETH)

نوسانات عرضی قیمت اتریوم در نهایت در ۲ آوریل به‌نفع خریداران خریداران خاتمه پیدا کرده است که به رشد قیمت تا سقف تاریخی جدید در ۲,۱۴۴.۵۹ دلار منجر شده است. به‌هرحال خریداران موفق به تثبیت قیمت در سطوح بالاتر نبوده‌اند و قیمت بار دیگر به زیر مقاومت بریک‌اوت‌شده ۲,۰۴۰.۷۷ دلار کشیده شده است.

پنج ارز دیجیتالی که معامله‌گران در این هفته باید زیر نظر بگیرند
برای مشاهده سایز اصلی روی تصویر کلیک کنید

خریداران در وضعیت فعلی در تلاش برای هدایت دوباره قیمت به بالای ناحیه مقاومتی ۲,۰۴۰.۷۷ الی ۲,۱۴۴.۵۹ دلار هستند که در صورت موفقیت به مومنتوم (شتاب حرکت قیمت) افزوده خواهد شد و قیمت توانایی رشد تا ۲,۶۱۸.۱۴ دلار را خواهد داشت.

شیب صعودی میانگین متحرک نمایی ۲۰ روزه (EMA ۲۰ – خط آبی در تصویر) و قرارگیری شاخص قدرت نسبی (RSI) در ناحیه مثبت خود، بیان‌گر برتری خریداران در بازار است. به‌هرحال اگر قیمت از ناحیه مقاومتی بالاسر چرخش کرده و به زیر میانگین متحرک نمایی در ۱,۸۴۹ دلار برود، مومنتوم صعودی قیمت تضعیف خواهد شد. هرگونه شکست قیمت به زیر میانگین متحرک ساده ۵۰ روزه (SMA ۵۰ – خط قرمز در تصویر) در ۱,۷۵۱ دلار، توانایی حفظ قیمت را در محدوده ۱,۲۸۹ الی ۲,۰۴۰.۷۷ دلار خواهد داشت.

پنج ارز دیجیتالی که معامله‌گران در این هفته باید زیر نظر بگیرند
برای مشاهده سایز اصلی روی تصویر کلیک کنید

نمودار چهارساعته نشان از حمایت قیمت در میانگین متحرک نمایی ۲۰ دوره دارد. این امر نشان از این دارد که روند صعودی دست‌نخورده باقی مانده است. به‌هرحال خرس‌های بازار به‌راحتی تسلیم نخواهند شد و به‌منظور به‌ تأخیر انداختن روند صعودی در ناحیه مقاومتی ۲,۰۹۳.۴۵ الی ۲,۱۴۴.۵۹ دلار تلاش خواهند کرد.

در صورت موفقیت، احتمال ریزش قیمت تا میانگین متحرک نمایی ۲۰ دوره وجود خواهد داشت. شکست قیمت به زیر این سطح، اولین نشانه از غلبه عرضه بر تقاضا خواهد بود. در طرف مقابل اگر خریداران موفق به حفظ جهش قیمت شوند و قیمت را به بالای ناحیه مقاومت پرتاب کنند، ادامه روند صعودی قیمت محتمل خواهد بود.

بایننس کوین (BNB)

قیمت بایننس کوین در ۲ آوریل سقف تاریخی خود را شکانده است، اما خریداران موفق به حفظ آن در سطوح بالاتر نبوده و قیمت بار دیگر به زیر سطح ۳۴۸.۶۹ دلار بازگشته است. این امر نشان از این دارد که خرس‌های بازار برای به دام انداختن خریداران تلاش کرده‌اند.

پنج ارز دیجیتالی که معامله‌گران در این هفته باید زیر نظر بگیرند
برای مشاهده سایز اصلی روی تصویر کلیک کنید

به‌هرحال خریداران به قیمت اجازه ریزش دوباره به زیر حمایت ۳۱۵ دلار را نداده‌اند. این امر نشانه مثبتی خواهد بود، زیرا نشان‌دهنده این است که گاوهای بازار در هر ریزش موقعیت‌های خود را انباشت کرده و منتظر اصلاح عمیق‌تر قیمت نمانده‌اند.

اگر خریداران موفق به هدایت قیمت به بالای سقف تاریخی در ۳۵۶.۹۸ دلار شوند، احتمال آغاز موج بعدی صعودی تا ۴۰۰ دلار و در بالای آن تا ۴۳۰ دلار وجود خواهد داشت. شیب صعودی میانگین‌های متحرک و قرارگیری شاخص قدرت نسبی (RSI) در نزدیکی ناحیه اشباع خرید نشان از احتمال ادامه روند صعودی قیمت دارد.

در طرف مقابل اگر قیمت از سطوح فعلی یا مقاومت بالاسر چرخش کرده و به زیر سطح ۳۱۵ دلار حرکت کند، می‌توان گفت که مومنتوم صعودی قیمت در حال تضعیف است.

پنج ارز دیجیتالی که معامله‌گران در این هفته باید زیر نظر بگیرند
برای مشاهده سایز اصلی روی تصویر کلیک کنید

نمودار چهارساعته قیمت نشان از دفاع پرقدرت فروشندگان از ناحیه مقاومتی ۳۴۸.۶۹ الی ۳۵۶.۹۸ دلار دارد. این گروه حتی موفق به پایین کشیدن قیمت به زیر میانگین متحرک نمایی ۲۰ دوره بوده‌اند، اما حمایت ۳۱۵ دلار دست‌نخورده باقی مانده است.

خریداران بار دیگر به‌منظور هدایت قیمت به بالای سطح ۳۵۶.۹۸ دلار تلاش خواهند کرد. در چنین شرایطی احتمال افزایش مومنتوم صعودی قیمت وجود خواهد داشت.

در طرف مقابل اگر قیمت از ناحیه مقاومتی بالاسر به‌سمت پایین چرخش کرده اما در بالای حمایت ۳۱۵ دلار حفظ شود، می‌توان گفت قدرت روند صعودی حفظ شده است. با ریزش و تثبیت قیمت در زیر این حمایت، ممکن است فروشندگان در کوتاه مدت برتری در بازار با خرس‌ها باشد.

پولکادات (DOT)

قیمت پولکادات در ۲ آوریل به بالای خط روند نزولی خود حرکت کرده و طی روز معاملاتی بعد سقف تاریخی جدید خود را در ۴۶.۸۰ دلار به ثبت رسانده است. به‌هرحال سطوح بالاتر موجب ذخیره سود معاملات به‌دست معامله‌گران شده است. این امر را می‌توان از فتیله بلند شمع قیمت در تایم فریم روزانه مشاهده کرد.

پنج ارز دیجیتالی که معامله‌گران در این هفته باید زیر نظر بگیرند
برای مشاهده سایز اصلی روی تصویر کلیک کنید

فروشندگان با توجه به ورود خریداران در ریزش‌ها موفق به حفظ برتری خود در بازار نبوده‌اند. این امر موجب حرکت قیمت تا ۴۲.۲۸ دلار در روز گذشته شده است. شیب میانگین متحرک نمایی ۲۰ روزه (EMA ۲۰ – خط آبی در تصویر) به سمت بالا چرخیده و شاخص قدرت نسبی (RSI) به ناحیه اشباع خرید نفوذ کرده است. این امر نشان از کنترل گاوها در بازار دارد. اگر این گروه موفق به هدایت قیمت به بالای سطح ۴۶.۸۰ دلار شوند، احتمال ادامه روند صعودی قیمت با هدف ۵۳.۵۰ دلار وجود خواهد داشت.

این دیدگاه صعودی با چرخش قیمت به سمت پایین و شکست به زیر میانگین‌های متحرک منتفی خواهد شد.

پنج ارز دیجیتالی که معامله‌گران در این هفته باید زیر نظر بگیرند
برای مشاهده سایز اصلی روی تصویر کلیک کنید

شیب میانگین‌های متحرک در تایم فریم چهارساعته صعودی بوده و شاخص قدرت نسبی (RSI) به ناحیه مثبت خود وارد شده است. این عوامل نشان از روند صعودی کوتاه مدت قیمت دارد. جهش پرقدرت آن از میانگین متحرک نمایی ۲۰ دوره نشان از این دارد که جریان انباشت در ریزش‌ها همچنان به قوت خود باقی مانده است. این امر احتمال بریک اوت (شکست سطح) قیمت را به بالای سطح ۴۶.۸۰ دلار افزایش خواهد داد.

به‌هرحال اگر قیمت از سطوح فعلی چرخش کند و میانگین متحرک نمایی ۲۰ روزه را نقض کند، می‌توان گفت که عرضه از تقاضا پیشی گرفته است. چنین حرکتی توانایی پایین کشیدن قیمت را تا میانگین متحرک ساده ۵۰ روزه (SMA ۵۰ – خط قرمز در تصویر) خواهد داشت.

ایاس (EOS)

قیمت ایاس در ۱ آوریل به بالای مقاومت بالاسر در ۵.۶۰ دلار رفته است و در روز معاملاتی بعد در بالای سطح ۶.۲۵ دلار بسته شده است. این مقاومت بالاترین سطح قیمت از ژوئن سال ۲۰۱۹ میلادی است. این امر می‌تواند بیان‌گر این امر مهم باشد که محبوبیت آلت کوین‌ها میان سرمایه‌گذاران در حال افزایش است.

پنج ارز دیجیتالی که معامله‌گران در این هفته باید زیر نظر بگیرند
برای مشاهده سایز اصلی روی تصویر کلیک کنید

خریداران طی ۳ آوریل قیمت را به زیر سطح بریک‌اوت‌شده ۵.۶۰ دلار برده‌اند، اما نکته مثبت در اینجا این است که خریداران به گروه مقابل اجازه تثبیت برتری خود را نداده‌ و قیمت را به بالای سطح ۵.۶۰ دلار برده‌اند.

اگر این گروه موفق به حفظ قیمت به‌مدت سه روز در بالای این سطح شوند، می‌توان گفت که روند صعودی جدید آغاز شده است. احتمال افزایش مومنتوم قیمت پس از حرکت ان به بالای سطح ۶.۵۰ دلار وجود خواهد داشت. در چنین شرایطی رشد قیمت تا سطح ۷.۶۴ دلار و در بالای آن تا ۸.۶۹ دلار وجود خواهد داشت.

شیب میانگین متحرک نمایی ۲۰ روزه صعودی شده و شاخص قدرت نسبی (RSI) در ناحیه مثبت خود قرار گرفته است. این عوامل برتری خریداران را نشان می‌دهد.

پنج ارز دیجیتالی که معامله‌گران در این هفته باید زیر نظر بگیرند
برای مشاهده سایز اصلی روی تصویر کلیک کنید

نمودار چهارساعته بیان‌گر این است که فروشندگان با پایین آوردن قیمت به زیر میانگین متحرک نمایی ۲۰ دوره و سطح ۵.۴۰ دلار، برای به تله انداختن خریداران در تلاش بوده‌اند. به‌هرحال گاوهای بازار تسلیم نشده‌اند و با قدرت از سطح ۵.۲۰ دلار حمایت کرده‌اند.

این امر نشان‌دهنده این است که خریداران در ریزش‌ها به بازار ورود می‌کنند. شیب میانگین متحرک نمایی ۲۰ دوره به سمت بالا چرخیده و شاخص قدرت نسبی (RSI) در ناحیه مثبت خود قرار گرفته است. این عوامل نیز برتری خریداران را بیان می‌کنند. در صورت تثبیت قیمت در بالای سطح ۵.۶۰ دلار، احتمال بریک اوت به بالای سطح ۶.۴۸ دلار افزایش خواهد یافت.

در طرف مقابل اگر قیمت چرخش کرده و به زیر سطح ۵.۲۰ دلار حرکت کند، می‌توان گفت که بریک اوت قیمت به بالای ۵.۶۰ دلار تله‌گاوی بوده است.

پنج ارز دیجیتالی که معامله‌گران در این هفته باید زیر نظر بگیرند

  • raheem shiri